Cókmók is üdvözli a bábszínház világnapját

Cókmók is üdvözli a bábszínház világnapját

A Tomcsa Sándor Színház első alkalommal csatlakozik, és családi bábelőadással köszönti a bábszínház világnapját.

Március 21. a bábszínház, a bábosok világnapja. Az ünnepnap ötletgazdái az iráni Dzhivada Zolfagariho bábszínház művészei, akiknek javaslatára a nemzetközi bábszínházi szövetség, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette), 2002-ben március 21-ét bábszínházi világnappá nyilvánította. A bábszínházat világszerte 2003-ban ünnepelték meg először.
A 13. bábszínházi világnapot a Tomcsa Sándor Színház is köszönti. A 2014/2015-ös színházi évadban útjára indított „bábszínház projekt” még a kezdeteknél tart ugyan, anyagiakban is szűkölködik, de van remény arra, hogy ami jól kezdődött, jól is folytatódjék.
Az udvarhelyi bábszínház maroknyi csapata már az első bábszínházas produkcióval, a szeptember 24-ei premieren meghódította úgy a gyermek, mint pedig a felnőtt közönséget. A G. Szász Ilona műve alapján Nagy Regina által rendezett Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanó című bábjáték osztatlan sikert aratott. A teltházas előadások egyrészt kétségbevonhatatlan bizonyítékai annak, hogy a bábszínháznak Székelyudvarhelyen is létjogosultsága van, másfelől pedig azt, hogy a minőségi bábszínház mindig, minden korban maradandó színházi élményt nyújt.
Az első székelyudvarhelyi bábelőadás kevés pénzből, de rengeteg lelkesedésből vált az álomból valósággá. A rendezői elképzelést kiválóan megvalósította a Márton Réka, Vidovenyecz Edina, Szűcs-Olcsváry Gellért színművészekből álló bábos csapat. Az előadás zenéje is teljes mértékben „hazai”: a fülbemászó Manódal és az előadás alatt elhangzó dalok szerzője Nagy Csongor Zsolt, társulatunk színművésze.
A bábszínház világnapján, március 21-én, szombaton délelőtt kétszer, 10 és 12 órától újra színre lép Cókmók. A bűbájos szekrénymanónak most is gondja lesz rá, hogy a szülők és gyerekek újra remekül szórakozzanak, és együtt köszönthessék a művészetek birodalmának kortalan lakóját, a bábszínházat.
A családi előadásra a gyerekeknek a belépés díjtalan, a felnőttjegy ára 5 lej.