Mirandolina című előadás plakátja

CARLO GOLDONI MIRANDOLINÁJÁT MUTATJA BE A FIGURA

A Figura Stúdió Színház december 6-án, péntek este 20.00 órától mutatja be Dézsi Szilárd rendezésében Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját. A zártkörű díszelőadásra a Szent Miklós Napok alkalmából kerül sor a színház nagytermében. A Figura bérletes közönsége december 21-én, szombaton tekintheti meg a produkciót (Ferenczy István felnőtt- és nyugdíjasbérlet, Páll Vilmos pedagógusbérlet).

Carlo Goldoni azzal a komédia-felfogással újított műfajt a XVIII. században, miszerint a vígjáték valódi forrása a jellem. Darabjaiban fokozatosan eltűnnek a commedia dell’arte maszkok, a szerepalkotásban a színész egyénisége, a karakterré válás kerül előtérbe. Egyik legfontosabb jellemkomédiáját, a Mirandolinát, 1753-ban írja meg.

A történet egy firenzei fogadóban játszódik, ahol megszállott versengés folyik a fogadóskisasszony kegyeiért. Mirandolina árván maradt lány, egyedül irányítja a fogadót, ám a talpon maradáshoz szükséges a már-már túlzott női fortély is. Finom modorának, nemes viselkedésének és szépségének velejárója, hogy a helységben vendégeskedő férfiak egytől egyig bűvkörébe kerülnek.

Egy napon megérkezik a lovag, aki látszólag a világ egyetlen nőjéről sem óhajt tudomást venni. Azonban Mirandolina fondorlatossága fokozatosan kibillenti az új vendéget nőgyűlölő szerepéből. Hősködés, indulat, hiúság és féltékenység borzolja a kedélyeket a fogadóban, ám a kisasszony csak azzal nem számol, hogy e szeszélyes és tüzes játszmában ő is megégetheti magát.

Carlo Goldoni: Mirandolina

komédia két részben

Magyarósi Gizella és Sediánszky Nóra fordításai alapján

 SZEREPLŐK:

RIPPAFRATTA LOVAG: Moşu Norbert-László

FORLIPOPOLI ŐRGRÓF: Kolozsi Borsos Gábor

ALBAFIORITA GRÓF: Köllő Nándor András

MIRANDOLINA, fogadósnő: Máthé Annamária

ORTENSIA, színésznő: Vajda Gyöngyvér

DEJANIRA, színésznő: Tamás Boglár

FABRIZIO, a fogadó pincére: Mihály Alpár Szilárd

SZOLGA a lovagnál: Chiricheş Corneliu Ciprian

Rendező és díszlettervező: Dézsi Szilárd

Jelmeztervező: Bodnár Enikő

Mirandolina című előadás plakátja