Bukarestben vendégszerepel az Északi Színház mindkét társulata

Bukarestben vendégszerepel az Északi Színház mindkét társulata

Románia legrangosabb színházi fesztiválján, az UNITER színházi szövetség által szervezett Országos Színházi Fesztivál (FNT) programjában szerepel október 19-én a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és Mihai Raicu Társulata. Érdekesség, hogy mindkét társulat egy napon lép színpadra: a magyar tagozat 19 órai kezdettel a Komédia Színház Radu Beligan termében a Semmit se bánok című drámával, míg a román társulat 18 órától mutatja be a Janna, avagy holnap egy új nap vár című tragikomédiát az Odeon Színházban.

A FNT fesztiválon való részvétel mérföldkőnek számít a Harag György Társulat történetében, mivel szatmári magyar előadás a rendszerváltás óta eltelt évtizedek során még nem szerepelt e rangos seregszemle műsorán. A társulat a több fesztiválon is szereplő Székely Csaba ősbemutatóval, a Semmit se bánok című előadással kapott meghívást Bukarestbe, melynek rendezője a magyarországi Lendvai Zoltán, szereplői pedig Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Keresztes Ágnes.

A darab a múlttal való szembenézés drámája, és megkísérel bemutatni egy olyan belső utazást, amelynek végállomása az önmegismerés és felelősségvállalás.

 A Mihai Raicu Társulat is hosszú kihagyás után tér vissza a FNT-re, a Janna, avagy holnap egy új nap vár című produkcióval lépnek fel a fesztiválon. A Iaroslava Pulinovici által írt tragikomédiát Dumitru Acris rendezésében vitte színre a társulat, szereplői pedig: Adriana Vaida, Vlad Mureșan, Crina Andriucă, Radu Botar, Anca Similar, Dorina Nemeș, Cătălin Mareș, Sorin Oros, Ioana Cheregi, Andrei Stan, Ciprian Vultur, Lucia Maria Racșan, Roxana Fânață, Maya Katerina Pop és Yvette Princz. Az előadás egy sikeres nő történetét meséli el, aki hozzá van szokva, hogy nem csak a saját, hanem a körülötte lévők életét is irányítja.

Mindkét társulat fontos fesztivál-fellépéseket követően érkezik az Országos Színházi Fesztiválra. A Harag György Társulat október 16-án Gyergyószentmiklóson, az idei év legfontosabb kisebbségi színházi fesztiválján, a Nemzetiségi Színházi Kollokviumon játszotta az előadást nagy sikerrel egy székelyföldi turné keretében, melynek állomásai között van Csíkszereda és Kézdivásárhely is.

A Mihai Raicu Társulat művészei a FNT fesztiválon való fellépés előtt egy nappal a bukaresti Festin pe Bulevard színházi fesztivál programjában lépnek fel a Lakótelepi hercegnő (Printesa de cartier) című előadással, melynek rendezője Nikita Betehtin.