Bukarestben tart előadásokat az Osonó Színházműhely

Bukarestben tart előadásokat az Osonó Színházműhely

Április 18. és 21. között öt alkalommal lesz látható a fővárosban az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című, a román és magyar fiatalok személyes történeteit feldolgozó előadás. A Giulești úton található Komikus Gyerekoperaház (Opera Comică pentru Copii) minden délelőtt 11 órakor, illetve április 20-án, szerda este 7 órakor ad otthont a Fazakas Misi által rendezett fórumszínházi produkciónak.

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly- díj nemzeti győztesének kikiáltott Osonó Bukarestben folytatja a különböző hátterű, kultúrájú és etnikumú fiatalok párbeszédét elősegítő projektjét. A sepsiszentgyörgyi Ecou Egyesület által támogatott kiszállás délelőtti előadásaira román középiskolásokat és az Ady Endre Líceum magyar diákjait szervezte be a társulat. Április 20-án este 7 órakor pedig a nagyközönség láthatja az előadás.

A júniusban bemutatott produkció elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

Szereplők: Sergiu Bucur, Mucha Oszkár, Rareș Filip, Gyergyai Bea, Briana Macovei, Alex Pescărescu, Batzula Bernadett. Technikus: Keresztes Csengelle. Rendező: Fazakas Misi. A Projekt- tanácsadó: Nina Tintar.