Bukarestben mutatkoznak be a MASZIN-színházak

Bukarestben mutatkoznak be a MASZIN-színházak

Bukarestben, az UNITER (Romániai Színházi Szövetség) székhelyén tartott sajtótájékoztatón jelentették be kedden a MASZIN Magyar Színházi Szövetség elnökségének képviselői, hogy június 8. és 12. között BukFeszt néven magyar színházi fesztivált rendeznek a fővárosban.

A minden magyar nyelvű, erdélyi színház számára nyitott érdekszövetkezetet azzal a szándékkal hozták létre, hogy a lehetőségekhez mérten, közös érdekek és elképzelések mentén egy egymást segítő, kölcsönösen támogató intézményi hálózat alakuljon ki a romániai kisebbségi színházak és azok dolgozói között.

A 2017 óta fennálló, több közös fesztivált és szakmai tapasztalatcserét is megélt szövetség legújabb vállalkozása egy, a fővárosban, Bukarestben megrendezésre kerülő éves színházi fesztivál hagyományának megalapozása. A BukFeszt nevet viselő színházi szemle első kiadására június első felében kerül sor, házigazdája pedig nem más, mint a nagy múltú Odeon Színház.

A sajtótájékoztatón jelen volt Dorina Lazăr, a fesztiválnak otthont adó Odeon Színház igazgatója és szervezőcsapata, Aura Corbeanu, az UNITER alelnöke, valamint a MASZIN képviseletében Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház igazgatója, Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója és Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vezetője, továbbá, az esemény partnereként Kósa András, a bukaresti Liszt Ferenc Kulturális Központ igazgatója.

„2017-ben kezdődött a MASZIN története, azóta pedig több saját fesztivált tartottunk, amelyen minden tagszínház megmutathatta magát. Az első ilyen fesztivál Szatmárnémetiben volt, a következőt pedig 2023-ban Temesváron tartjuk, amikor a város Európa Kulturális Fővárosa lesz” – vezette fel a bukaresti fesztivál bejelentését Balázs Attila MASZÍN-elnök.

Aura Corbeanu egy jó kezdetnek nevezte a fővárosi fesztivált, és dicsérte a szervezőket, hogy vállalják az utazást, a bonyolult logisztikát, hogy egy új közönségnek – egy nagy elvárásokkal rendelkező közönségnek – mutathassák meg előadásaikat. „Bukarest jó házigazda, az Odeon Színház hasonlóképpen, így biztos vagyok benne, hogy telt ház előtt játszhatnak majd vendégeink” – fűzte hozzá.

Czvikker Katalin elmondása szerint a kiválasztott előadások kapcsán arra is kíváncsiak voltak, hogy hogyan működnek egy új közegben, és hogyan fogadja azokat a fővárosi közönség. A MASZIN titkára beszélt a színházi szövetségen belüli hasznos, tapasztalatcserén alapuló és a munkatársak fejlesztését szolgáló programokról is.

„Két év világjárvány után a bukaresti közönség nagyon vágyik az új élményekre. Mindig nagyon örülünk, amikor a színház változatossá tudja tenni a repertoárját, és annak is örülünk, hogy Bukarest szívében fogadhatjuk a magyar színházakat – és várjuk a magyar közönséget is” – mondta Dorina Lazăr, az Odeon Színház igazgatója.

Bessenyei Gedő István, MASZÍN ügyvezető elnöke és a Harag György Társulat igazgatója megemlékezett a nemrég elhunyt Zsehránszky Istvánról, aki évtizedeken keresztül beszélt egy magyar színházi szövetség létrehozásának fontosságáról. Épp Szatmárnémetiben, az ott tartott IFESZT kapcsán született meg 2016-ban a döntés, hogy valóban összefognak az ebben érdekelt magyar színházak. „Még a járvány előtt elkezdtük tervezni a bukaresti fesztivált, ami sokban különbözik a MaFesztektől. Ez alkalommal ugyanis nem a tagszínházak közötti együttműködés és belső szakmai párbeszéd erősítését szolgálja a rendezvény, hanem kifelé nyitunk és egy interkulturális párbeszédet is kezdeményezünk a bemutatott előadásainkkal” – fűzte hozzá Bessenyei.

A programban szereplő előadásokról, az egyesület munkájáról, valamint a fesztivállal kapcsolatos tudnivalókról a BukFeszt hivatalos Facebook oldalán, valamint az egyes résztvevő színházak weboldalain, közösségi médiás felületein találhatnak további információkat.

A BukFeszt tervezett programja:

Felnőtt, román felirattal ellátott előadások

Június 8., szerda, 18:00, Stúdióterem

ANTIGONÉ

r.: Györfi Csaba

Szigligeti Színház, Nagyvárad Táncegyüttes

Június 8., szerda, 18:00, Majestic terem

Madách Imre: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA

r.: Silviu Purcărete

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

Június 9., kedd, 11:00, Majestic terem

Nyikolaj Erdman: AZ ÖNGYILKOS

r.: Botos Bálint

Szigligeti Színház, Nagyvárad, Szigligeti Társulat

Június 10., péntek, 19:00, Majestic terem

Szőcs Géza: RASZPUTYIN

r.: Sardar Tagirovsky

Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat

Június 11., szombat, 18:00, Majestic terem

Ken Kesey – Dale Wasserman: SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE

r.: Vladimir Anton

Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

Június 12., vasárnap, 19:00, Majestic terem

William Shakespeare: III. RICHÁRD

r.: Vladimir Anton

„Csíki Játékszín”

Gyermekelőadások

Június 8., szerda, 10:00, Stúdióterem

SOSEVOLT CIRKUSZ

r.: Bartal Kiss Rita

Szigligeti Színház, Nagyvárad, Lilliput Társulat

5+

Június 9., kedd, 11:00, Stúdióterem

Parti Nagy Lajos

A CSÁSZÁR ÚJ RUHÁJA

r.: Nagy Regina

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

6+

Június 10., péntek, 11:00, Stúdióterem

Gimesi Dóra

SZÉLSZABADÍTÓ

r.: Bartal Kiss Rita

Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat, Brighella Bábtagozat