Bukarestben a Tamási Áron Színház társulata

Bukarestben a Tamási Áron Színház társulata

Május 30-án, pénteken este 21:00 órától a bukaresti Komédia Színházban vendégszerepel a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata. Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című közkedvelt komédiáját Zakariás Zalán rendezésében láthatják a bukaresti érdeklődők, az előadás a Festivalul Comediei Româneşti elnevezésű rendezvénysorozat keretében kerül bemutatásra. Az előadás pontos helyszíne a Komédia Színház ”Radu Beligan” Terme.

Milyen előadás lehetne aktuálisabb a 2014-es választási évben, mint Az elveszett levél, mely 1884-es első bemutatója óta sikert sikerre halmozott, rendezők és színházak hírnevét öregbítette szerte a világon? Caragiale vígjátéka a drámairodalom azon művei közé tartozik, melyek színrevitele garantálja a közönségsikert, ezért nem véletlen, hogy a Tamási Áron Színház idei évadának szilveszteri előadásaként került bemutatásra ez a produkció. Zakariás Zalán rendezéseivel több alkalommal találkozhatott már a fővárosi közönség, legutóbbi bukaresti rendezése, az Andrzej Saramonowicz darabjából készült Tesztoszteron nagy kedvence volt a nézőknek.

Az elveszett levél bonyolult cselekményét igen egyszerű esemény határozza meg: egy megyei prefektus szerelmes lesz a konzervatív párt másik oszlopának, egyletek s bizottságok örökös elnökének feleségébe, a neki küldött ömlengős szerelmes levél azonban elvész valahol, és váratlanul a helyi liberális ellenzék nézeteit valló, politikai szerepre is áhítozó, önző és gátlástalan újságíró kezei közé kerül, aki megzsarolja a nőt: ha nem segít neki, hogy megszavazzák jelöltségét, leközli a levelet a „Kárpátok harsonája” című napilapjában. A levél az egész várost felkavarja, mocskos politikai játszmák, korrupt ügyletek követik egymást miatta, míg egy véletlen folytán villámgyorsan elcsitulnak a kedélyek, és helyreáll a rendes abnormalitás.

Mindig és mindenhol időszerű Caragiale klasszikusa, mert a hatalomért folyó politikai csatározások ritkán mentesek mocskos üzletektől, megvesztegetéstől és zsarolástól, a közösségi célok egyéni érdekeknek való alárendelésétől. A politikai élet visszásságai pedig állandóan tetten érhetőek „egy hegyvidéki megye székhelyén”, egy kisvárosban, ahol gyorsan terjednek a hírek, hamarabb közszemlére kerül a szennyes, és könnyebben lelepleződik minden fondorlat.

Fotó: Barabás Zsolt

Az előadás szereplői: Kónya-Ütő Bence, Nemes Levente, Szakács László, Erdei Gábor, Márton Lóránt, Pálffy Tibor, Derzsi Dezső, Diószegi Attila, Nagy Alfréd/Szekrényes László (m.v.), Claudia Ardelean (m.v.) és Fekete Mária. Az előadás elkészítésében a rendező munkatársai voltak: Kiss Zsuzsanna (jelmez), Csiki Csaba (zene), Kató Zsolt és Bakó Kincső (videó).