BUGRISOK – olasz vígjáték a Csíki Játékszínben


A színház közleménye:

A Kézdivásárhelyi Városi Színház a Bugrisok című vígjátékával vendégszerepel a Csíki Játékszínben február 15-én, pénteken 19 órától.

Háromfogásos olasz komédia
Balogh Attila konyhájából

•több száz fő részére

Hozzávalók

1 olasz komédiaalap, a legjobb fajtából
5 darab friss színésznövendék
5 darab jó érett színész
Nézők (idény szerint)

Elkészítés

•A nyers komédiaalapot (mi Carlo Goldoni: Bugrisokjára esküszünk) vágjuk három, egyenlőtlen részre, ízlés szerint pácoljuk, ízesítsük, majd hevítsük lassú tűzön (a recept kipróbálásakor kuktának Benedek Zsoltot hívtuk).
•Ha az alapanyagok már összeértek, szerezzünk tíz jóvágású színészt, bújtassuk őket egyenként maskarába arcukat a lehető legjobb minőségű sminkekkel maszkírozzuk ki, egészen addig, amíg a maszk annyira betakarja őket, hogy egyetlen folt sem látszik ki a nyers bőrből (mindez György Eszter boszorkánykonyhájából).
•A tíz színészből hetet elkülönítünk, bedobjuk őket egy előhevített díszletbe (a tökéletes hőeloszlás érdekében használjuk a Golicza Előd féle termékeket).Lassú kevergetéssel vegyítjük őket, míg a következő összetételű főzetet kapjuk: a papucs férj mellé egy uralkodó feleség kerül (Canciano és Felice, azaz Erőss László és Trabalka Cecília), az önkényes családfő (Simon, vagyis Páll Gecse Ákos) egy pletykafészek feleséggel (Marinával, civil nevén Gulácsi Zsuzsannával) egészül ki,az olaszos temperamentumú családapát (Lunardot, Csíki Szabolcs) pedig egy ugyancsak vérbő második feleség (Margarita, Némethy Zsuzsa) hergeli paprikavörösre. A megmaradó hímnemű színészt – minthogy neki már nem jut hozzáillő menyecske – vagyonnal és szűkmarkúsággal elegyítjük, testét-lelkét kissé odakapatjuk, míg Mauriziová nem válik (Pap Tibor alakítja).
•Az így kialakult keveréket megfűszerezzük egy szerelmespárral, Luciettával és Filippettoval (Simon Boglárka-Katalin és Orbán Zsolt), s ha hormonjaik már jól felhevítették a főzetet, az egészet megbolondítjuk egy szabad-szellemű gróffal (Riccardoval, tehát Dávid Péterrel). Ha ennél a lépésnél véletlenül az öregebb szereplők kicsapódnak, ne ijedjünk meg, ez adja meg az egész pikantériáját!
•Végül mindent ízlésesen elrendezünk, az elkészült ínyencséget alkalomhoz illő zenével tálaljuk (Kónya Ütő Bence connaisseur válogatása).
•Az ínycsiklandó különlegességet végül a legfontosabb összetevővel, a nézőkkel jól elkeverjük, s ha a korábbi lépéseket helyesen hajtottuk végre, kész is van háromfogásos, olaszos komédiánk.
Melegen fogyasszuk! Jó étvágyat kíván a Kézdivásárhelyi Városi Színház!
Csíkszeredai kóstoló: 2013. február 15., péntek 19 óra


Jegyeket elővételben a színház jegypénztáránál lehet váltani 20 lejes egységáron. Helyfoglalás a 0266-310670-es vagy a 0751-039026-os telefonszámokon.

 

Carlo Goldoni Bugrisok c. vígjátéka az 1750-es évek Velencéjében játszódik le, általa a házasélet viszontagságaival ismerkedhet meg a néző. Goldoni zsenialitása talán leginkább abban érhető tetten, hogy a hagyományos olasz vásári komédia – vagyis a commedia dell’ arte – tipikus alakjaiba képes újszerű, friss lelket lehelnie. A megszokott, sematikus, kontúrszerű figurákat a szerző kiszínezi, valódi jellemekké változtatja őket.
A darabválasztás nagymértékben Benedek Zsolt dramaturgnak köszönhető, az ő szövegadaptációja alapján készül az előadás, mondja Balogh Attila rendező. A Bugrisok jellegzetes családmodelleket mutat be. Fellelhető bennük az uralkodó férfi illetve nő, a papucshős, csonka család, a nemek és a nemzedékek egymáshoz való viszonya családon belül és kívül. A ma nézője meglepődve veheti tudomásul, hogy a több mint 250 évvel ezelőtt írt Bugrisokban bemutatott családok oly módon vannak megrajzolva, hogy a szemünk elé táruló kép szinte megszólalásig hasonlít korunk családjaihoz. A bonyodalom megoldását a Balogh-Benedek rendező-dramaturg páros rábízza az érintettekre, a moralizáló befejezés helyett cselekvő, saját sorsuk irányítását felvállaló hősöket hívnak a színpadra.
Amint azt Balogh Attila kiemeli, fontos eleme az előadásnak a maszkok viselete. A maszk – jelen esetben erőteljes smink – a vásári komédiás műfaj elengedhetetlen kelléke, a személy helyett a jellemekre irányítja a figyelmet, s egyben biztosítja a szabadságot a néző számára, hogy a hús-vér szereplőtől elvonatkoztasson. Goldoni szereplői makacs, saját elvárásaikhoz mereven ragaszkodó, együttérzésre képtelen figurák, ennek ellenére, mindannyiukban benne rejlik valamilyen kényszerű önleleplezés. A szereplők valódi énje a nyelvi kiszólásaikon keresztül mutatkozik meg, így hull le róluk a külvilág előtt viselt álarc.
Carlo Goldoni: Bugrisok c. színművét Balogh Attila rendező Benedek Zsolt dramaturg, György Eszter jelmeztervező és Golicza Előd díszlettervező segítségével viszi színre. Az előadás zenéjét Kónya Ütő Bence állította össze. A Városi Színház évadnyitó előadásában Némethy Zsuzsa, Páll Gecse Ákos, Pap Tibor, Gulácsi Zsuzsanna és Dávid Péter társaságában színpadon lesznek Orbán Zsolt, Simon Boglárka-Katalin, Csíki Szabolcs, Erőss László és Trabalka Cecília, a MME harmadéves színésznövendékei.
Az előadás főtámogatója a Bethlen Gábor Alap.
Balogh Attila sepsiszentgyörgyi származású rendező, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesteri szakán színész- és rendezőként diplomázott. Eddigi rendezései Euripidész: Bakkhánsnők (Janus Egyetemi Színház, Pécs – 2010), Böhm-Nemes-Dés-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában (Szatmárnémeti Északi Színház – 2011), Szophoklész: Trakhiszi nők (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy – 2011) – ez utóbbi előadást debüt- díjra jelölte az UNITER 2012-ben.