Budapesti tapasztalatcserén a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

Budapesti tapasztalatcserén a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Határtalanul! programja tette lehetővé, hogy szeptember 12- 17. között együtt dolgozhassanak Budapesten és felkészüljenek az október 23-i megemlékezésre a Plugor Sándor Művészeti Líceum színészosztályainak és a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium dráma- és médiatagozatos diákjai.

A program elsődleges célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése által, amely a közel 90 fiatal számára leginkább a szakmai tapasztalatcserén, a közös műhelyfoglalkozásokon és próbákon teljesedik ki. A közösen eltöltött öt nap célja abba az interaktív kutató- és alkotómunkába összpontosul, amely a diákokkal közösen, a művészet eszközeivel arra keresi a választ, hogy mit jelentenek ma az október 23-i események a tizenhat-tizennyolc éves fiatalok számára.  A projektet Benyhe Bernát és Illési Luca budapesti, valamint Fazakas Misi és Mucha Oszkár sepsiszentgyörgyi szakemberek irányítják.

A szakmai programok mellett, a diákok részt vesznek különböző megemlékezéseken, kulturális programokon valamint kirándulással egybekötött városlátogatáson is. A sepsiszentgyörgyi csapat Budapesten felkeresi a jelentős, október 23-i eseményekhez kapcsolódó emlékhelyeket, meglátogatja az Országházat, a Sziklakorház Atombunker Múzeumot illetve a Terror Házát is, de a kulturális programok között szerepel filmnézés a Puskin Moziban és egy nyílt színházi próbán való részvétel is.

A Határtalanul! program második részére október első felében kerül sor, amikor a budapesti diákok látogatnak el Sepsiszentgyörgyre, folytatva az október 23-i eseményekre való felkészülést, a közös tréningezést és szakmai tapasztalatcserét. A két intézmény kapcsolata tizenkét évre nyúlik vissza, amely időszak alatt számos együttműködés és Határtalanul! program valósult meg.

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 21 éve működik Románia legelső magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely a következő tanévtől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít. A felvételire májusban kerül sor, de már most elkezdődnek a rendszeres felkészítők. Legközelebb október 9-én 15 órakor a Visky Árpád drámateremben ismerkedhetnek meg az érdeklődők a tagozattal és a szaktantárgyakkal.