Budapesten és Veszprémben vendégszerepel a temesvári magyar színház

Budapesten és Veszprémben vendégszerepel a temesvári magyar színház

Április utolsó hetében két előadással is Magyarországon lép fel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata. Az Andrei Șerban rendezte Doktor a 10. Színházi Olimpiára, a Semmi című ifjúsági előadás pedig Veszprémbe kapott meghívást.

A budapesti Nemzeti Színház a 2023-as magyarországi Színházi Olimpia szervezője. Az 1837-ben alapított intézmény korokon átívelően a magyar nyelvű színjátszás meghatározó központja máig. A Színházi Olimpia nemzetközi bizottsága, a 2014 óta minden évben megrendezésre kerülő MITEM fesztivál nemzetközi sikeressége miatt bízta meg a Nemzeti Színházat a 2023-as olimpia megszervezésével.

Erre a rangos színházi szemlére kapott meghívást a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház két előadása is, az Andrei Șerban rendezte Doktor, valamint a 2019-ben bemutatott IV. Henrik, mely június folyamán kerül bemutatásra Székesfehérváron. Előbbi két alkalommal is, április 28, valamint 29-én is bemutatásra kerül a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében.

A Robert Icke által írt szöveg valójában Arthur Schnitzler Bernhardi professzor (1912) című darabjának aktualizált átirata, mely a ma valóságának társadalmi-politikai viszonyai között követi nyomon főszereplője, Ruth Wolff orvos és kutató sorsát és nyilvános, szakmai meghurcoltatását. Egy látszólag jelentéktelen esemény egy fiatal páciens, Emily életének utolsó perceiben fenekestül forgatja fel és alapjaiban ingatja meg Dr. Wolff szakmai karrierjét, kivívva a szakma és a nyilvánosság megvetését és felháborodását. Bár a szerző látszólag egy konkrét esetet vizsgál, dr. Wolff történetén keresztül olyan, a ma társadalmában érzékeny és megosztó kérdések kerülnek az előadás boncasztalára, mint a faji vagy nemi alapú diszkrimináció, a feminizmus, vagy épp az egyház hatása és hatalma egy laikus államban.

Az előadás kettős szereposztásban, április 28-án B. Fülöp Erzsébet marosvásárhelyi vendgéművész, április 29-én Éder Enikő főszereplésével láthatja a budapesti közönség.

Másnap, április 30-án Veszprémbe indul tovább a társulat egy része, ahol a Petőfi Színházban mutatják be a Janne Teller ifjúsági regénye nyomán született Semmi című előadást. A történet középpontjában nyolc középiskolás fiatal útkeresése, lázadása, eltévedése és felnőtté válása áll. A megjelenésekor tiltólistás, majd kötelező iskolai olvasmánnyá tett ifjúsági regényt Balázs Attila rendezésében mutatták be 2021 nyarán a társulathoz frissen szerződött nyolc fiatal színművész főszereplésével.