Búcsú Nagy Kopeczky Kálmántól

Búcsú Nagy Kopeczky Kálmántól

Nagy Kopeczky Kálmán a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház alapítója és vezetője, rendező, bábszínész, és a Tamási Áron Színház színésze életének negyvenharmadik évében eltávozott közülünk.

Nagy Kopeczky Kálmán 1972-ben született Sepsiszentgyörgyön, tanulmányait 1994-ben végezte el a veszprémi bábrendező szakon. Ezt követően a Baróti Művelődési Ház Ákombákom bábcsoportjának vezetője lett. 1998-ban tért vissza Sepsiszentgyörgyre, a Tamási Áron Színház bábtagozatának művészeti vezetőjeként és rendezőjeként.

Az elmúlt két évtizedben Nagy Kopeczky Kálmánnak a Cimborák Bábszínháznál és a Tamási Áron Színháznál folytatott tevékenységének értéke felbecsülhetetlen. Erdélyben bábrendezőnek és bábszínésznek lenni nem könnyű feladat, és bizonyára még a jelenlegi helyzetnél is mostohább körülmények zúdúltak az úttörő bábosokra. Kálmán azonban soha nem hátrált meg a kihívásoktól – kíváncsisága, határtalan szeretete, mesélni vágyása, játszani akarása megfékezhetetlenné és egyre határozottabbá tette.

Az elmúlt két évtizedben Kálmán folymatosan arra törekedett, hogy a bábszínházi előadások minél színvonalasabbak legyenek és minél szélesebb közeghez jussanak el. A világra való gyermeki rácsodálkozás jellemezte Kálmán minden tettét, aki több mint negyven bábelőadást rendezett, és gyakran játszott is ezekben. A gyerekekkel, a közönséggel való kapcsolat volt számára mindig is a leglényegesebb szempont. Szenvedélyesen hitt a közösség erejében, az odafigyelésben, a munkában, a bábszínházban.

A Tamási Áron Színház előadásaiban is több alkalommal játszott, mint például a Csoda, a Velencei Kalmár, a Rómeó és Júlia, a Cyrano de Bergerac című produkciókban.

Nagy Kopeczky Kálmántól búcsúzunk december 7-én 10 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában. Ezt követően, 13 órakor a Tamási Áron Színház és a Cimborák Bábszínház búcsúzik munkatársától. A temetési szertartásra 15 órai kezdettel kerül sor. A gyászmenet a  színház előcsarnokából megy át a Katolikus Temetőbe.

Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.

A Tamási Áron Színház társulata