Büchner és Beckett, Prága és Kolozsvár – évfordulók és csereelőadások

Büchner és Beckett, Prága és Kolozsvár – évfordulók és csereelőadások

2013-ban Georg Büchner születésének 200. évfordulójára emlékezünk. A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Tompa Gábor rendezte Leonce és Léna című előadással ünnepli a híres drámaírót. Ezt az előadást 2009-es bemutatója óta számos fesztiválmeghívásnak téve eleget, az országban és külföldön is több városban játszotta már a társulat, így többek között Szarajevóban, Bogotában, Pécsen és Bukarestben is.

2013 március 23-án és 24-én az előadást a cseh fővárosban is bemutatta a társulat: két alkalommal láthatta a közönség a Prágai Nemzeti Színház egyik legrégebbi épületében, az Estates Színházban (Stavovské divadlo). A nagy történelmi múlttal rendelkező színház a 18. század végén épült, 1920-ban csatolták a Nemzeti Színházhoz és azóta egyaránt működik benne balett, opera és színházi társulat is. Repertoárjában külön hangsúlyt fektet Mozart műveire, aki maga vezényelte a Don Giovanni világpremierjét ugyanebben az épületben, 1787-ben, sőt, a Milos Forman rendezte, Oscar-díjas Amadeus című film számos jelenetét is itt forgatták.
A március 23-ai előadást állófogadás követte, melyen részt vett a Prágai Nemzeti Színház igazgatója és főrendezője, Michal Dočekal, valamint a Prágai Magyar Intézet igazgatója és a Román Nagykövetség képviselői is – akik a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal együttműködve lehetővé tették a prágai vendégszereplést.
Tompa Gábor nyitóbeszédében kihangsúlyozta, hogy milyen fontos Európa két legrégebbi színháza számára az egymással való párbeszéd, hiszen a történelmen túl hasonló művészi értékeket, törekvéseket képviselnek, és az évfordulók jegyében 2013 április 13-án – Samuel Beckett születése napjának 107. évfordulóján –, este 7 órától illetve 14-én du 5 órától, a Prágai Nemzeti Színház Godot-ra várva című, Michal Dočekal rendezte előadása lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében.