Broadway-musical a Harag György Társulat műsorán

Broadway-musical a Harag György Társulat műsorán

Pénteken, május 13-án mutatja be a Harag György Társulat a következő produkcióját, a Helló, Dolly című musicalt. A Broadway-produkció szatmári változata igen látványosnak és nagyszabásúnak ígérkezik, a népes szereposztásnak, statisztériának, tánc- és zenekarnak köszönhetően esetenként félszáz művész tölti be játékával a szatmári színpadot.

A Hello, Dolly! színre viteléről már jó ideje egyeztetünk Bessenyei Gedő Istvánnal, a Harag György Társulat igazgatójával. Sajnos a megvalósításba közbeszólt a koronavírus-járvány, de nagyon örülök, hogy most végre megmutathatjuk a szatmári közönségnek ezt a produkciót. Több mint tíz évvel ezelőtt rendeztem már az előadást, akkor Kecskeméten, és úgy gondolom, hogy a zenés műfajért amúgy is rajongó szatmári közönségnek is elnyeri majd a tetszését a látványos táncbetétekkel és fülbemászó dallamokkal teli előadás. Hallottam, hogy már most, bemutató előtt nagy az érdeklődés iránta, aminek nagyon örülök” – mondja Sorin Militaru, az előadás rendezője, a Harag György Társulat tagja.

A nagyszabású produkciót látványos, de a lehetőségekhez mérten könnyen szállítható produkciónak tervezték az alkotók, amely remélhetőleg nemcsak Szatmárnémeti, de Nagybánya, Nagykároly és más városok közönségéhez is eljut majd, határokon innen és túl.

„Nagyon jó csapattal dolgozhattam együtt. A szatmári társulat erőssége, hogy a színészei odaadóan dolgoznak, és kimondottan jól énekelnek. Ritka, hogy egy prózai társulatban ennyire jó énekhangok legyenek, egyebek mellett ezért sem játszanak másutt túl sok operettet, musicalt a romániai színházak. Nagyon szeretem a zenés műfajt, de nehéz olyan társulatot találni, amelyik valóban megállja a helyét ezen a terepen, ezért is volt nagy élvezet számomra ebben a műfajban is együtt dolgozni a társulattal” – mondja a rendező.

„A Helló, Dolly! valóban régóta tervezett, kiemelt jelentőségű és a mi lehetőségeinkhez mérten nagy költségvetésű produkció, amelyet már rég szeretnénk megvalósítani, nem utolsó sorban azért, hogy általa kedvenc műfajaik egyikével csalogassuk vissza a szatmáriakat a színházba, a COVID-járvány megszorításokkal terhes időszakai után. A rendező munkája mellett kiemelt köszönetet érdemel a stáb többi tagja, musicalről lévén szó, elsősorban Ovidiu Iloc zenei vezető és a tánckar munkáját felépítő koreográfus. Nagy öröm volt számunkra megismerkedni és együtt dolgozni a neves táncművésszel, Bodor Johannával, aki a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Cristian Marin díszlet- és jelmeztervezővel szintén először dolgozhattunk együtt, az ő munkáját dicséri az előadás – különösen a második felvonás – pompás látványvilága. De a stáb munkáját segítő saját asszisztenseink is megérdemlik, hogy név szerint kiemeljük őket: Szabó Franciska, Szabó Anna és Balogh Ádám segítsége nélkül ez a bonyolult logisztikájú, népes produkció nem jöhetett volna létre.
Aminek külön örülök, hogy a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniával is fontos első lépést tettünk meg – köszönet érte a művészeknek, és külön is Kovács Pistuka Emőke igazgatónőnek, akik nélkül ez a fülbemászó, gyönyörű musicalzene nem szólalhatna meg előadásról előadásra…
Hatalmas munka ez, amely nemcsak a színészek számára kihívás, de zeneileg és táncművészeti téren is roppant feladat. Az, hogy a társulatunk az egyik legjobban éneklő társulat Romániában, eddig sem volt vitás – de ahhoz, hogy ezt művészeink sok munkával bizonyíthassák, rengeteg partner, együttműködő művész és népes háttérszemélyzet is szükségeltetik. Örülök, hogy a stáb tagjainak és a filharmónia zenészeinek személyében a legkiválóbbakkal dolgozhattak együtt színészeink. Az pedig külön öröm, hogy a város tánciskoláiból egy tehetséges, elszánt és szorgalmas munkát végző tánckart is sikerült felépíteni, Bodor Johanna és Szabó Franciska munkája révén! Őszintén remélem, hogy az a hatalmas munka, amit közösen befektettek művészeink, meghozza a remélt gyümölcseit!”
– nyilatkozta a produkcióról Bessenyei Gedő István társulatigazgató. 

New York, 1890. Mrs. Dolly Levi egy csinos, fiatalon megözvegyült asszony. Férjével ideális szerelemben éltek, halála óta magányos. Házasságközvetítésből és afféle „mindenben tudok segíteni” szolgáltatásból él. Egyik ügyfele egy nehéz természetű, zsémbes yonkers-i terménykereskedő, Horace Vandergelder, akinek már kinézte a párját egy női kalapüzlet tulajdonosnője, Irene Molloy személyében. Horace a nősüléssel azonban inkább kiszolgálót, mintsem szerelmet keres. Dolly elhatározza, ideje véget vetni a magánynak, Horace némi megnevelés után ideális férj lesz számára. Szövevényes tervet dolgoz ki, melynek során mindenki megtalálja párját.

Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Stella, Rappert-Vencz Gábor, Bodea Gál Tibor, Szabó János Szilárd, Kovács Nikolett, Keresztes Ágnes, Poszet Nándor, Laczkó Tekla, László Zita, Péter Attila Zsolt, valamint Bándi Johanna, Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Gál Ágnes, Orbán Zsolt és Varga Sándor.

A tánckar tagjai: Báthori Szabina, Blaga Lehel, Graz Denisa, Horváth Márk, Major Vivien, Mali Ágota, Pop Daniel, Sabău Riana, Vonház Andreas Erik és Vonház Ingrid.

Közreműködnek a Dinu Lipatti Filharmónia zenekarának tagjai: Ammer Norbert, Balaskó Balázs, Barabás Dorottya, Budean Claudia, Csibi Dávid, Didi Péter, Lăpteanu Viorel, Lukács Zsolt, Molnár István, Pitic Ioan Claudiu, Simó Péter, Simon Boglárka, Szávuly Albert és Zágoni Mihály

Statisztálnak a Harag György Társulat önkéntesei: Barbara Ádám, Erdei Máté (e.h.), Szász Krisztofer, Szilágyi Anna és Varga Tifanni

A produkció rendezője Sorin Militaru, koreográfusa Bodor Johanna m. v., díszlet- és jelmeztervezője Cristian Marin m.v., zenei vezetője Ovidiu Iloc m.v., tervezőasszisztense Szabó Anna, koreográfus-asszisztense Szabó Franciska, rendezőasszisztense Balogh Ádám, ügyelője Szabó Ritta, súgója Varga Katalin.

A premierre minden jegy elkelt, de a május hónapban esedékes, május 25-én 18 órakor kezdődő Vándor András bérletes, vagy május 29-én 19 órakor kezdődő Nyiredi Piroska bérletes előadásra még korlátozott számban lehet jegyet váltani a Biletmaster.ro-n, vagy személyesen az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában.