Brit alkotók állítják színpadra Shakespeare Periklész c. művét Temesváron

Brit alkotók állítják színpadra Shakespeare Periklész c. művét Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház William Shakespeare Periklész c. művének bemutatójára készül, az előadást először március 8-án, a Nagyteremben láthatja a közönség. Az alkotói közösséget Philip Parr, Shakespeare műveinek nagy ismerője, a York-i Nemzetközi Shakespeare Fesztivál művészeti igazgatója vezeti.

Philip Parr elsősorban a Parrabbola művészeti igazgatójaként, nagyszabású színházi előadások rendezőjeként szerzett magának hírnevet. A Parrabbola közösségi színházi projekteket, többek között helyspecifikus közösségi előadásokat, fesztiválokat és utcai rendezvényeket valósít meg az Egyesült Királyság és Európa különböző városaiban, Parr, az Európai Shakespeare Fesztiválok hálózata alapító tanácsának tagja, többször dolgozott például Csehországban és Lengyelországban.

A temesvári színház ezekben a napokban Jane Streetonnal, a Royal Academy of Dramatic Art, a Royal Shakespeare Company és a Juilliard énektechnika professzorával próbál. A Jane Streetonnal történő együttműködés új perspektívába helyezi a készülő előadást, különösen a fiatal színészek számára. Streeton, aki nem csak operaszólista, hanem a How We Sing on Stage: A Guide for Actors című könyv társszerzője, rendszeresen dolgozik színházi és filmszínészekkel.

A Periklész előadás zeneszerzője Cári Tibor, aki jelenleg a legaktívabb romániai színházi zeneszerző. Az előadás koreográfiájáért a fiatal Anca Stoica felel.

A díszletet és a jelmezeket Brian D. Hanlon brit díszlettervező, a Liverpool Institute for Performing Arts oktatója álmodja meg. Hanlon, aki látványos tánc-, ritmus- és zenei felvonulások megvalósításában szerzett hírnevet, nem csak az Egyesült Királyságban tevékenykedik, dolgozott már többek között a Craiovai Nemzetközi Shakespeare Fesztivál utcai előadásaiban is.

A szereposztásban közreműködnek többek között: Aszalos Géza, Bandi András Zsolt, Balló Helga, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Erdős Bálint, Éder Enikő, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Vajda Boróka és Vadász Bernadett.

Philip Parr rendező és Dálnoky Réka dramaturg a nyomtatásban 1609-ben megjelent Pericles, Tyrus hercege aktualizált olvasatát javasolja, amely olyan aktuális témákat is boncolgat, mint a migráció és az emberkereskedelem. A darab – annak ellenére, hogy nem teljes egészében Shakespeare szövege – hatalmas sikert aratott megjelenése korában, és a következő évszázadokban is szokatlan fogadtatásra talált.