BORDERLINE - előbemutató a Yorick Stúdióban

BORDERLINE – előbemutató a Yorick Stúdióban

A Yorick Stúdió a Kultúraközi párbeszéd a kortárs dráma tükrében című projekt tizedik kiadása alkalmából Elise Wilk erdélyi szász származású és Kincses Réka magyar nemzetiségű, romániai drámaírókat kérte fel, hogy a kivándoroltak és a Romániában maradtak szemszögéből írjanak az emigrálásról.

Kincses Réka marosvásárhelyi születésű, Berlinben élő rendező, színházi és filmes munkái gyakran önéletrajzi ihletésűek. Korábbi, 2014-es rendezése, az Alina Nelegával közösen rendezett, román és magyar színészekkel játszott kétnyelvű előadás, a DOUBLE BIND is dokumentarista színház, amely személyes és kollektív narratívák találkozásából született.

A BORDERLINE a devised theatre (azaz közös alkotás, közösen kitalált szöveg) eszközeivel létrejött előadás – olyan alkotók közös munkájából született, akik mindannyian kultúrák között élik mindennapjaikat, a saját életükből merítve tudnak reflektálni a darabban felvetett személyes és kollektív, aktuális társadalmi témákra. A Berlinben játszódó karácsonyi történet egyszerre szól a kivándorlásról és az otthonmaradásról, a generációk közti különbségekről, a kisebbségi létről és migránskérdésről a valóságból inspirálódott figurák hiteles hangján.

A történet Karácsonykor játszódik, napjainkban. Csöpi néni és Egon bácsi meglátogatják Lujzát, a Berlinben élő lányukat, hogy az ünnepet együtt töltsék. Lujza barátját, Bendixet felkészületlenül éri a látogatás. Éppen egy projekt leadására szeretne összpontosítani. Mire Lujza hazaér a menekültotthonból, ahol szociális munkásként dolgozik, családja már legyőzte a nyelvi akadályokat, és egy üveg pálinka mellett világnézeti kérdéseket feszeget. Később váratlan látogatók is érkeznek.

Az improvizáción alapuló, műhelymunkából született kísérleti színházi előadás, mely az első, november 15-i work in progress (azaz munkafolyamat közbeni) előbemutatója révén is túlmutat a klasszikus formákon.

 

Szereplők:
BILUSKA ANNAMÁRIA

BÍRÓ JÓZSEF

TOMPA ESZTER

PHILIPP DROSTE

MO BADIS HAYDER

SREERAJ KANIYAMPARAMBIL

Rendező: KINCSES RÉKA
Dramaturg: PÁLFFY ZSÓFI

Díszlet- és jelmeztervező: SÓS BEÁTA

Rendezőasszisztens: KACSÓ JUDIT-ANDREA

Időpont: 2019. november 15., péntek 19.00 óra

Helyszín: Yorick Stúdió Mészárosok Bástyája