Bolero – ősbemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Bolero – ősbemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Október 26-án, szombat este 8 órától a színház stúdiótermében az idei évad harmadik premierjeként ősbemutatóra kerül sor. A kolozsvári Demény Péter Bolero című drámáját Albu István állította színpadra.

A Bolero egy családi tragédia következményeit vizsgálja, rendkívül friss dramaturgiai megoldásokkal él. Egy asszony nem tud megszabadulni évek óta öngyilkossá lett férje emlékétől, gyermekei pedig nem tudnak kilépni ebből az áldatlan helyzetből: menekülnének ugyan, de a lelkifurdalás otthon tartja őket. A belső feszültség aztán természetesen kicsap, kínos helyzetekbe torkollik, de vajon hány kínos helyzetre van szükségünk ahhoz, hogy szembenézzünk önmagunkkal, hogy megváltoztassuk életünket?

A darab hétköznapi emberek hétköznapi, mégis megdöbbentő konfliktusait mutatja be olyan szereplők sorsán keresztül, akik nem akarnak tudomást venni önnön kínjaikról. Ismerős szituációk a nehezen megragadható valóságról és a kiküzdött egyéni szabadság értékéről.

Demény Péter a bemutató kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Bolero története azért játszódik valamikor 2000 után, mert szereplői ekkorra nőnek fel, ugyanakkor a szülőkről való leszakadás problémája napjainkban hangsúlyosabbá vált, de az is lehet, hogy a szülők engedik el a gyermeküket nehezebben, mint ’89 előtt.

Albu István, az előadás rendezője számára új élmény volt olyan szerzővel dolgozni, aki jelen van a próbafolyamaton. Demény Péter nagyon nyitott volt a próbákon, bármilyen javaslatot meghallgatott, átgondolt, soha nem utasított el semmit. Nagyszerű élmény volt együtt dolgozni az előadásban játszó Panek Katival, Kézdi Imolával, Farkas Loránddal és Keresztes Sándorral – mondta a rendező.

Az előadás létrehozásában közreműködött Tenkei Tibor díszlettervező, Bocskai Gyopár jelmeztervező, valamint Kerekes Zsolt hang- és videotervező.

A szombati bemutatót követően az előadás október 27-én, vasárnap este 8 órától látható ismét.