Bogdán Zsolt előadóestjével ünnepli március 15-ét a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bogdán Zsolt előadóestjével ünnepli március 15-ét a Kolozsvári Állami Magyar Színház

A magyar nemzeti ünnepen, március 15-én, kedden este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében Bogdán Zsolt Amikor… címűönálló estje látható. A marosvásárhelyi Spectrum Színház égisze alatt létrejött előadást Bartis Attila novelláiból összeállította, rendezte és előadja Bogdán Zsolt.

„…Bartis Attila karizmatikus író. Ezen kívül − ha a történelemből nem nyomtalanul fog kiesni a kommunizmus negyven éve – megírta a magyar irodalom egyik halhatatlan novelláját: Károly, avagy az irodalom története. Ha nyomtalanul esik ki, akkor sok minden más is ki fog esni. Akkor nemigen lesznek majd válaszok az ilyen kérdésekre: Mi volt a kommunizmus? Mi volt a román kommunizmus? Mit jelentett a díszmagyar Romániában a kommunizmus alatt? Mi volt az, hogy besúgó, és mi köze volt a díszmagyarhoz meg „ehhez a nyomorúságos román időhöz”? Mi volt az, hogy Marosvásárhely? Mi volt az, hogy vendégbarátság? Miféle morál tette természetessé, hogy egy család öt és fél évre befogadjon egy vadidegent? És így tovább. Az egy más világ lesz. Akkor a Károly… csak egy lesz azok közül a novellák közül, amik egy könnycseppel jobbak a tökéletesnél. (…) ‘’

Az előadásban szereplő novellák: A magyar nyelv rövid története, Károly, avagy az irodalom története, Engelhart avagy a fotográfia története, Bohumi avagy a kenyérmorzsák története, Vámos és az Úristen.

Bogdán Zsolt nemcsak elmondja Bartis Attila elbeszéléseit (egészen pontosan ötöt), hanem megérzékíti a tüneményes meséket, testet ad a mondatoknak, s miközben látszólag belefeledkezik a történetmondásba, finom iróniával el is tartja magától a matériát, időről időre kommentárt fűz hozzá, apró cselekvésekkel, visszafogott gesztusokkal, még visszafogottabb mimikával. Kedély, bölcsesség, csillámló irónia, a viszonyokon felülemelkedni képes derű, bújócskázó humor, az elmondottakkal való azonosulás hatja át beszédmódját.” – írta Kovács Dezső az előadásról a Revizor kritikai portálon.

Az Amikor… című előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.