Bodolay Géza rendez Marosvásárhelyen

Bodolay Géza rendez Marosvásárhelyen

Molière tizenhetedik századi remekműve Bodolay Géza mai átiratában és rendezésében 2018. május 11-től szerepel a Tompa Miklós Társulat műsorán.

„– Alceste üldöz. – Nem enged el. Legalább négy évtizede. Érettségiző lelkes kamaszként Berlinben csodálkoztam rá először. Fritz Marquardt: Der Menschenhasser a Volksbühnén. – Mikor Ádám Ottó, a mesterem, szelíd modorában rákérdezett: volna-e kedvem Molière remekművével záróvizsgáznom az Ódry Színpadon: nyilvánvaló volt az igen.

Az akkori Alceste egy színészlakás konyhájában a tenyeremből megjósolta, hogy a Nemzeti Színházban fogok kikötni, utóbb kiváló művész lett, ugyanakkor, mikor én „érdemes” – az akkori főiskolás Philinte a minap igazgatóként megvásárolt egy színházat az operaház mögött Pesten… és a történet örökké folytatódik, hiába mászik alatta ide-oda a Történelem. A most játszott szövegem háromnegyedét Krakkóban írtam – tíz esztendeje, szegény Mira János barátom, akivel ott épp a lengyelek egyik alapművét vittük színre, kénytelen volt naponta végighallgatni a készülő két-három oldal oronte-i fölolvasását.

Azóta már mindenki mindent szinte kötelezően átír – miközben „Molière” jókat vigyorog ezeken az erőlködéseken. Teszi ezt annál szabadabban, mert bár a neve, míg színház lesz: fennmarad, – ám egyre „tudományosabban” valószínű, hogy mögötte nem a Poquelin nevű kárpitosfi színészgyerek, hanem Pierre Corneille, a rejtőzködő, tréfáskedvű ÍRÓ álldogál az Időben.” – vallja Bodolay Géza az előzményekről.

Bodolay Géza Jászai-díjas, érdemes művész a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője. Korábban a kecskeméti Katona József Színház igazgató-főrendezője, a budapesti Nemzeti Színház rendezője, egyetemi előadó. Színházi rendezésen kívül fordít, az előadásainak alapját képező színműveket rendszerint saját szövegváltozatában viszi színre.

Így történt Molière komédiájával is, melynek Bodolay féle változata MIZANTRÓP – AZ ÚJ EMBERGYŰLÖLŐ címmel épp tíz évvel ezelőtt, 2008-ban jelent meg a SZÍNHÁZ című szaklap dráma-mellékletében.

A 2018-as marosvásárhelyi előadás szereplői: Alceste … Bíró József, Philinte … Bokor Barna, Célimène … B.Fülöp Erzsébet, Oronte … Galló Ernő, Clitandre … Csíki Szabolcs, Arsinoé … Biluska Annamária, Éliante … Joó Renáta, Jean-Baptiste … Varga Balázs, M. szobra … Korpos András.

Rendező: BODOLAY; Díszlettervező: Mira János; Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias; Rendezőasszisztens: Szabó Réka.

A bemutatóra május 11-én pénteken 19.30-tól kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. Érvényesek rá a Bernády György mecénás bérletek.

Következő előadás: május 14-én hétfő, 19.30 óra – Kisterem.

            A 14 éven felülieknek ajánlott előadás román nyelvű felirattal követhető.

Információk a Színház honlapján: www.nemzetiszinhaz.ro és Facebook-oldalán: www.facebook.com/tompamiklos.