Bocsárdi László és Victor Ioan Frunză  a 2016-os UNITER-jelöltek között

Bocsárdi László és Victor Ioan Frunză a 2016-os UNITER-jelöltek között

A Román Színházi Szövetség 2016-os UNITER-díj jelöltjeinek listáján több olyan név is szerepel, amelyek köthetőek a Tamási Áron Színházhoz. Az 1990-ben megalakult szövetség az alkotói szabadságot, függetlenséget és sokszínűséget hirdeti, és az általuk kiosztott UNITER-díj a romániai színházi szakma egyik legrangosabb elismerésének számít. A huszonnegyedik alkalommal megszervezésre kerülő UNITER-díjra három kritikus, Claudiu Groza, Doina Papp és Cristina Rusiecki választották ki jelöltjeiket.

Bocsárdi László két UNITER-díjat tudhat a magáénak, a Craiova-i Marin Sorescu Nemzeti Színháznál rendezett Calugila, valamint a Tamási Áron Színháznál színpadra vitt Hamlet című rendezéseiért. Mindemellett további nyolc jelölése van a legjobb rendezés vagy a legjobb előadás kategóriában. Idén a kolozsvári Nemzeti Színházban színpadra vitt A mi osztályunk című produkciót jelölték UNITER-díjra a legjobb előadás kategóriában.

Victor Ioan Frunză, aki több magyar szerző által írt drámát is megrendezett már, és jelenleg a Forgách András által írt Halni jó! című gonosz bohót viszi színre a Tamási Áron Színháznál, életműdíjban részesül az idei UNITER-gálán.

Magyar színházak közül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata kapta a legtöbb jelölést, a Bartis Attila regénye alapján színre vitt A nyugalom című produkciót a legjobb előadás, a legjobb rendező (Radu Afrim) és a legjobb női főszereplő (B. Fülöp Erzsébet) kategóriákban is jelölték. Mindemellett különdíjban részesül majd Bács Miklós kolozsvári egyetemi tanár, akire „a fiatal színésznemzedék mentoraként” tekinthetünk.

Ida Jarcsek-Gaza és Konstantin Keidel, a temesvári Állami Német Színház színészei is jelölést kaptak a legjobb mellékszereplői kategóriákban a Bocsárdi László által rendezett Elektrában nyújtott alakításaikért.

Az UNITER díjátadó gálájára ebben az évben május 9-én, hétfőn kerül majd sor a nagyváradi Regina Maria Színházban.