Bocsárdi László átvette az UNITER életműdíjat

Bocsárdi László átvette az UNITER életműdíjat

A temesvári színház nagytermében tartották tegnap este a Román Színházi Szövetség (UNITER) 31-ik díjátadó gáláját, ahol Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház művészeti igazgatója átvehette a márciusban neki ítélt rendezői életműdíjat.

A díj átadása előtt Alice Georgescu bukaresti színházkritikus, fordító méltatta Bocsárdi László rendezői munkásságát. Amint elmesélte, 1987 tájékán egy nagyváradi fesztiválon találkozott először “Lacival”, valójában az egyik első előadása, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió amatőr színészeivel készített Übü király által, mely társulatot Bocsárdi hozta létre, és amelynek színészei mára a szakma élvonalába tartoznak. Elmondta, hogy Bocsárdi eredetileg vegyészmérnöknek készült, de második egyetemként elvégezte Marosvásárhelyen a rendezői szakot, és rengeteg nagyszerű előadást rendezett nemcsak a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, hanem mindenfelé az országban román, magyar és német színházakban is. Az egyik legnagyobb érdeme azonban – mondta a szakember – hogy ő nemcsak jó előadásokat hoz létre, hanem erős csapatokat is. Valamennyi színházban, ahol dolgozott, társulatépítő munkát is folytatott, és minden bizonnyal ezt teszi a színművészeti egyetemen is, ahol rendezőtanárként dolgozik. Érdemei sorában a sepsiszentgyörgyi Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált is megemlítette Alice Georgescu, majd így fogalmazott: a csapatformálás karakterformálást jelent, a karakterformálás pedig emberformálást, amiért Bocsárdi László méltán veheti át az UNITER életműdíját.

Köszönetében Bocsárdi előbb Tompa Gábor rendező korábbi kijelentésére reagált, elmesélve egy humoros történetet a kolozsvári rendezőhöz való hasonlóságáról, majd temesvári kötődéséről mesélt. Mint mondta, mindenekelőtt a sorsnak hálás azért, hogy vegyészmérnökből egyszer csak színházi emberré vált. Elmesélte: harmadéves mérnökként az egyik kurzusán rácsodálkozott arra, hogy mit is keres ő a mérnöki pályán, de befejezte az egyetemet, és kihelyezték Gyergyószentmiklósra, ahol a munkája mellett tanárokból, mérnökökből, informatikusokból hozta létre a Figura társulatát, és azóta csak színházzal foglalkozik. Végighallhatva Alice Georgescu méltatását, ugyanaz az érzés tört rá, mint néha a saját előadásai megtekintésekor – mondta –, csodálkozik azon, hogy ő a felelős mindezekért. Mintha egy filmet nézne önmagáról, mintha nem ő lenne a kezdeményező, csupán végrehajtana egy ítéletet… Végezetül megköszönte azok munkáját, akik bármilyen formában segítették előadásai elkészítésében, őket is illeti ez a díj – fogalmazott.

Bocsárdi László rendező mellett Ida Jarcsek-Gaza színésznő, Carmencita Brojboiu látványtervező és Doru Mareş színházkritikus, színháztörténész kapott még UNITER életműdíjat, a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált pedig a híres színművészről, az UNITER néhai elnökéről Ion Caramitru Kiválósági Díjnak nevezett elismeréssel jutalmazták.