(B)ÍROD? – PÁLYÁZATI FELHÍVÁS színházi írásra

(B)ÍROD? – PÁLYÁZATI FELHÍVÁS színházi írásra

A kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézete pályázatot ír ki érettségi előtt álló és érettségizett fiataloknak színházi tárgyú írás/podcast/vlog/videó készítésére, valamint drámaírásra, két szekcióban.

1. szekció: színházi szakírás

Olyan pályaműveket várunk, amelyek valamely színházi témára reflektálnak. Ez lehet egy előadás, egy színházi műhely, csoport, egy állami vagy független színház, fesztivál. Olyan problémacentrikus, elemző, véleményt is tartalmazó műveket várunk, amelyek tükrözik az érintett színházak értékeit, problémáit, lehetőségeit, az adott valóságban való jelenlétüket, a közönség és közösség elvárásait.
Lehet komoly (de ne komolykodó), laza és tartalmas, magvas és okos (de ne okoskodó), vicces és bátor – amilyen a szerző hangja. Bármilyen magyar vagy román nyelvű előadás (színház stb.) lehet a pályázat témája.
A pályázat nyelve magyar. A műfaj lehet esszé, kritika, személyes beszámoló, bloggolás, podcast, vlog. A pályaművek terjedelme írott szöveg esetén min. 8.000, max. 12.000 karakter, podcast esetén min. 12, max. 20 perc, vlog/videó esetén min. 8, max. 12 perc.

2. szekció: dráma, színházi szöveg

Tematikai és műfaji megkötés nincs, de szívesen olvasunk olyan jeleneteket, amelyek napjaink valamely globális problémájára is reflektálni próbálnak.
Maximális oldalszám: 30 oldal.

A pályázati határidő: 2022. május 15.
Hova küldd? szinhazi.palyazat@gmail.com
A levélben mellékletként kérjük benyújtani a pályázatot, valamint a levélben kérjük megadni a pályázó elérhetőségét is (név, e-mail cím, telefon).
Zsűri: a Magyar Színházi Intézet oktatói.
Eredményhirdetés: 2022. május 22.

Elismerés, díjak:

A díjazott művek könyvjutalomban részesülnek. Mindkét szekciónak külön díjazottjai vannak:
1. díj 500 RON értékű könyvutalvány
2. díj 350 RON értékű könyvutalvány
3. díj 200 RON értékű könyvutalvány

Emellett mindkét szekció győztese kiválthatja a Magyar Színházi Intézet teatrológia szakán meghirdetett nyári felvételit 10-es osztályzattal.

Megjelenítjük a díjazottaik írásait a színháztudomány szakos diákok blogján, a Teatroblogon, illetve az arra érdemes pályamunkákat a Játéktér színházi periodika szerkesztőségének a figyelmébe is ajánljuk.