Bioeel-Kemény díjátadó gála és Tompa Pilvaxer Band koncert

Bioeel-Kemény díjátadó gála és Tompa Pilvaxer Band koncert

Március 23-án 20:00 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground termében kettős eseményre kerül sor: a Bioeel-Kemény díjátadó gálára és az egy éves születésnapját ünneplő Tompa Pilvaxer Band színészzenekarnak ezen eseménnyel egybekötött koncertjére.

A Bioeel gyógyszergyártó cég a marosvásárhelyi színház támogatója és mecénása, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház által létrehozott díj kezdeményezője. Az egyik színházalapító, báró Kemény János emlékére elnevezett díj a színészi alkotói teljesítmény elismerésére jött létre és jelentős pénzjutalommal, valamint Gyarmathy János marosvásárhelyi szobrászművész kisplasztikájával jár. A Bioeel-Kemény-díjat 2016-ban adták át először, abban az évben Berekméri Katalin érdemelte ki. 2017-ben B. Fülöp Erzsébet, 2018-ban László Csaba, 2019-ben Varga Balázs, 2020-ban Meszesi Oszkár, 2021-ben Henn János, 2022-ben pedig Galló Ernő és László Csaba színművészek kapták.   

A Tompa Miklós Társulat munkatársaiból álló színészzenekar, a Tompa Pilvaxer Band 2023. március 15-én jött létre, eredetileg Petőfi Sándor verseinek megzenésítése végett. Hamarosan azonban József Attila és más magyar költők megzenésített alkotásaival is jelentkezett, illetve azon színházi előadásoknak a zeneszámait – például Egy római tragédia – is játssza, amelyeknek a zenéjét Apostolache Kiss Zénó, a Pilvaxer tagja szerezte.

A rendezvényre a belépés díjtalan.