Beyond Touring: REALITY SURFING – performansz és workshop a Tranzit Házban

Beyond Touring: REALITY SURFING – performansz és workshop a Tranzit Házban

A Beyond Touring-program a művészeti élmények új formáit kutatja és a művészeti alkotások köré csoportosuló emberekkel való találkozás módjaival kísérletezik. Időt szánunk arra, hogy megismerkedjünk a helyi közönséggel és művészeti csoportokkal. Reflektálunk a kontextusra és a térre, amelyben a performansz zajlik.
A többnapos program során munkánk bemutatásra kerül és a REALITY SURFING mögött álló művészeti kollektívával is találkozhattok. Egy performansz-sorozatra, egy beszélgetésre és egy nyitott műhelymunkára hívunk meg benneteket.

_____________
PERFORMANSZ
REALITY SURFING
Péntek, május 27, 19:00-20:00
A Reality Surfing egy non-narratív vizuális performansz, amely az emberek és élettelen entitások együttélésének alternatív modelljét kínálja fel a közönségnek. A mindennapi tárgyak között – anyagiságuk és jelenlétük révén – új kapcsolatokat tár fel egy olyan térben, ahol értékük az emberi test jelenlétével egyenértékűvé válik.

Jegyek az Eventbook felületéről vásárolhatók.
A jegyek ára: 25 lej diákoknak, nyugdíjasoknak / 35 lej teljes árú jegy.

_____________
ARTIST TALK:
Péntek, május 27, 20:15-21:00
Az előadás után egy találkozóra hívunk benneteket a REALITY SURFING mögött álló művészekkel és a TERĒN – pole performativního umění producereivel. Egy könnyed és nyílt beszélgetés várható az alkotói folyamatról, a performansz által felvetett témákról és kérdésekről. Bárkit szívesen látunk.

_____________
WORKSHOP:
Szombat, május 28, 12:00-17:00
Miközben a tárgyakhoz való viszonyulás különböző módjaival kísérletezünk, meglepő kapcsolódásokat fedezhetünk fel. Az egynapos workshopon Michal Kindernayval közösen a PYL különböző stratégiákat mutat be a mindennapi tárgyak anyagiságának újragondolására, és a mögöttük rejlő narratívák sokféleségének feltárása. A tárgyakkal való közös játék révén a kommunikáció és az együttélés új formáit ismerheted meg. Megtudhatod, hogy mi az Élő Szcenográfia, és hogy a tárgyak hogyan „viselkednek” és „beszélnek” veled és egymással. Talán meghallod valaki leheletében a dugó születésének történetét. A köztünk és a környezetünk közötti kapcsolatok tudatosításával megtapasztalhatod, hogy hol végződik egy tárgy, hol kezdődik egy táj és hogyan illeszkedünk mi mindebbe. Közös tapasztalataink és megfigyeléseink alapján létrehozhatjuk új közös világunkat, annak saját nyelvével és logikájával. Mert talán nem az eszmék, a szimbólumok és az érzések tartanak össze egy világot?
Ha szeretsz a tárgyakkal játszani; ha szeretsz kommunikálni, nem csak az emberekkel, hanem a dolgokkal is; ha jellemzően érzékeny embernek tartod magad, akit a kiszámíthatatlan és a mindennapi események egyaránt inspirálni tudnak, csatlakozz a műhelyhez.
Itt jelentkezhetsz be a workshopra: https://form.jotform.com/221293893655365

_____________
ALKOTÓCSAPAT
A PYL egy nemzetközi kollektíva, amely 2018 óta dolgozik együtt a posztdramatikus színház, a vizuális művészetek, a hang és az intermédia területén. Művészi gyakorlatuk az antropocentrikus érzékelés határait kutatja, párbeszédben a tárgyakkal és a nem emberi cselekvőképesség megragadásának ironikus kísérleteivel. A barkácsmódszerek, az újrahasznosítás és a kompiláció elveinek alkalmazásával a csoport saját vizuális nyelvet fejlesztett ki, amely a szcenográfia jelentéseit messze a színházi színpadon túlra is kiterjeszti. Műveik eltolják a dolgokat övező kulturális kódokat és kontextusokat, miközben a tárgyakat lényekké, a lényeket pedig tárgyakká alakítják át. A hétköznapiság iránti érzékenység, a pillanatok és a személyes élmények nem lineáris és játékos módon történő megosztása közvetíti a csoportnak a közös munkafolyamathoz való asszociatív megközelítését.

Michal Kindernay intermédia-művész, kurátor és performer. Audiovizuális installációi összekapcsolják a művészet, a technológia és a tudomány területeit és eszközeit. Gyakran idézi fel az ökológia témáját, a természethez való technológiai viszony alkalmazásával reflektál környezetvédelmi kérdésekre. Művei között szerepelnek videó-performanszok, dokumentumfilmek, interaktív installációk, intermédia- és dokumentarista projektek valamint zenei kompozíciók. Egyik alapítója a yo-yo non-profit művészi szervezetnek, a RurArtmap projekt kezdeményezője. Külsős oktatóként a prágai FAMU Audiovizuális Tanulmányok Központjában és a Prágai Városi Egyetemen dolgozik.

_____________
A performanszot először mutatják be Romániában, a Tranzit Házban a Beyond Touring: Reality Surfing and Insider turné-projekt keretében a Tatwerk, a Terén és a Tranzit Alapítvány szervezésében. A program a Kreatív Európa Perform Europe program támogatásával valósul meg.

Linkek:
Facebook esemény: https://fb.me/e/3o8CeyByd 
Weboldal: https://tranzithouse.ro/hu/events/62795a55b749cb65c7652ecc 
Jegyvásárlás: https://eventbook.ro/other/bilete-reality-surfing-beyond-touring
Workshop bejelentkezés: https://form.jotform.com/221293893655365