Beválogatták a Beckett RÖVIDEK | SCURTE | SHORTS előadást a Országos Színházi Fesztivál (FNT) programjába

Beválogatták a Beckett RÖVIDEK | SCURTE | SHORTS előadást a Országos Színházi Fesztivál (FNT) programjába

A székelyudvarhelyi színház idén is jelen lesz Románia legrangosabb színházi szemléjén, az UNITER színházi szövetség által szervezett Országos Színházi Fesztiválon (FNT) a Beckett RÖVIDEK | SCURTE | SHORTS UNITER-díjas előadással. A 31. Országos Színházi Fesztivált november 6-14. között online szervezik meg a koronavírus-járvány miatt, a válogatásban szereplő színházakat felkérték, hogy székhelyükön tartsák meg az előadásokat a FNT égisze alatt. A rangos seregszemlén 38 hazai előadást mutatnak be Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki és Claudiu Groza színikritikusok válogatásában, ezek mellett nemzetközi produkciók, performanszok, vizuális installációk, és más kísérőrendezvények alkotják majd a hamarosan megjelenő programot. A fesztivál központi témája az alkotófolyamat megváltozott körülményei, amit a Kreáció. Rekreáció. Re-kreáció.  alcím foglal össze. Emellett külön szekcióval emlékeznek meg az UNITER nemrég váratlanul elhunyt elnökére, Ion Caramitru színművészre – áll az UNITER közleményében.

A székelyudvarhelyi társulat első filmes színházi kísérlete a RÖVIDEK | SCURTE | SHORTS egy kreatív, lelkes csapatmunka eredményeként kimondottan az online térre készült, érzékenyen reagálva a járványhelyzet teremtette körülményekre. Az előadást 2020 decemberében mutatták be, Zakariás Zalán rendezésében.

Beckett drámáit mindenféle különc alakok népesítik be. Eltévedt emberek, akik a helyüket keresik egy értelem és rendszer nélküli világban. Képtelenek igazi emberi kapcsolatokat teremteni, és elvesznek az ismétlés rutinjában. Olykor meglepő derűvel, máskor mániákus rögeszmékbe merülve éldegélnek egyik percről a másikra az örökkévalóságig. A Samuel Beckett előadás egy-egy szilánkot mutat meg ezeknek az embereknek a szánalmas, megrázó vagy nevetséges mindennapjaiból.

Az előadás gazdag háttérinformációt tartalmazó online műsorfüzete a Margó, a következő linken tekinthető meg: https://www.sutori.com/story/margo–hxqgti8E1R9LYq4vRua4KGnN