Bessenyei István nevét veszi fel és Szatmárnémetiben indul újra az ODIF

Bessenyei István nevét veszi fel és Szatmárnémetiben indul újra az ODIF

A Szatmárnémeti Északi Színházban szerdán tartott sajtótájékoztató keretében jelentették be: az újrainduló Országos Diákszínjátszó Fesztivál színhelye ezentúl Szatmárnémeti lesz, valamint a Harag György Társulat örökös tagjának, volt igazgatójának, a néhai Bessenyei Istvánnak nevét veszi fel az oktatásügyi minisztérium által támogatott országos verseny.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója először mint a névadó fia, majd mint társulatigazgató beszélt. „Édesapám évtizedeken át segítette a Szilágycsehben tartott Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál megszervezését, évente tartott a diákszínjátszóknak tábort Szilágycsehben és Szilágykrasznán, szaktanácsadóként segítette a szatmári iskolák, különösen a Református Gimnázium diákszínjátszóit, de vezetett tábort Hadadon, Koltón és Déván is. Akkor is a diákszínjátszók mellett volt, amikor gyógyíthatatlan, utolsó stádiumú daganatos beteg volt. Lázasan, tüdőgyulladásal is elment és megtartotta utolsó táborait Szilágycsehben és Szilágykrasznán. Számára a diákszínjátszás ügye mérhetetlenül fontos volt, ahogyan a felnőtt műkedvelő színjátszásé is, amelynek utolsó szatmári műhelyét, a Kulissza Színpadot is ő alapította és vezette tíz éven át.” – mondta a társulatvezető. Igazgatóként az ilyen fesztiválok fontosságára hívta fel a figyelmet.

„A diákszínjátszásban nem az az elsődleges cél, hogy majdani színészeket képezzünk, sokkal fontosabb, hogy színházszeretővé, nézővé váljanak a fiatalok. De talán még ennél is legfontosabb – és ez volt a fesztivál névadójának, édesapámnak a hitvallása is -, hogy a színpadon állva személyiségük fejlődni tud, és olyan, nyílt, bátor emberekké válnak, akik nem rettennek meg, ha közönség elé kell lépjenek, ha vállalniuk kell nyilvánosan a gondolataikat, legyen szó akár a színházi alkotás, de akár egy kémia-tudományi konferencia, egy prezentáció vagy egy állásinterjú kontextusáról. A diákszínjátszás egyúttal szociálisabbá, csapatmunkára alkalmasabbá és tudatosabbá teszi azokat, akik belekóstolnak” – mondta Bessenyei Gedő István.

Az igazgató hangsúlyozta: az általa vezetett színházi műhelynek élő kapcsolata van több szatmárnémeti magyar oktatási intézménnyel, több helyütt épp a társulat színészei segítik a diákszínjátszók felkészülését a különböző eseményekre, mint ahogy a társulat színészei segítenek tovább éltetni az egykor Bessenyei István szakirányításával működő szilágysági színjátszómozgalmakat is.  

A sajtótájékoztatón jelen volt a Szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Líceum aligazgatója, Bodea György is, aki az egykori Partiumi  Diákszínjátszó Fesztivál főszervezője volt. Ő foglalta össze az erdélyi magyar diákszínjátszó-fesztviálok történetét, az első ODIF-tól az idén 22. alkalommal megrendezendő fesztiválig, mely először viseli majd Bessenyei István nevét. Mint elmondta, a PADIF is az ODIF-ból fejlődött ki, majd annak megszűnése után vette át a helyét és vált minisztériumi versennyé. Emlékeztetett rá: az ODIF ilyen értelemben nem pusztán átköltözik, hanem visszatér Szatmárnémetibe – oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt útjára indult.

„Szatmárnémetiben, Nagy Gyula magyartanár kezdeményezésére jött létre 1992-ben az Országos Diákszínjátszó Fesztivál (ODIF). Vándorfesztivál volt, minden évben a megmérettetés nyertes csapata nyerte el azt a jogot is, hogy a következőt megszervezhesse. Később, ezzel párhuzamosan hoztuk létre a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivált (PADIF), egyfajta előszobaként a nagy országos versenyhez. Időközben az ODIF megszervezése akadozott, helyét gyakorlatilag a PADIF vette át és egyre nagyobbra nőtt. Az évtizedek során annyi résztvevő fordult meg a fesztiválon, hogy a számuk mára meghaladja Szilágycseh lakosainak összlétszámát. Még a koronavírus járvány előtt beszéltünk arról, hogy a szervezést átadjuk a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak, amivel a diákszínjátszók országos találkozója hazatér „szülővárosába”. Be is jelentettük az utolsó, még minisztériumi szintű szilágycsehi PADIF-on, hogy ide költözve felveszi Bessenyei István nevét, aki mindvégig segítője, zsűritagja, gyakori zsűrielnöke volt a fesztiválnak, hiszen Szilágycseh közelében, Égerháton született és mi városunkban végezte középiskolai tanulmányai.” – mondta az egykori főszervező.

Az új szervezők nevében Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője beszélt a folytatásról. Mint elmondta, számára sem ismeretlen a diákszínjátszás, hiszen a Kölcseyben az általános iskolások színjátszókörét vezette. Szép feladat ez, amely segít közelebb kerülni a gyerekekhez, kicsit másképp oktatni, nevelni őket. A gyerekekre is jó hatással vannak a színjátszókörökben átélt élmények. „A Kölcsey Ferenc Főgimnázium életében mindig fontos pont volt a diákszínjátszás. Ez igazán akkor derült ki, amikor a színjátszókört vezető Nagy Gyula nyugdíjba vonulásakor egykori színjátszói emlékeiket küldték el üzenetben neki. Végtelenül megható, szép üzenetekben beszéltek arról, mit tud nyújtani egy diáknak a színjátszás” – mondta Pataki Enikő. Hozzáfűzte: erkölcsi kötelesség és öröm is számára, hogy az oktatási központ átveszi a fesztivál szervezését, amire már javában készülnek. A díszterem hangosítását és a fénytechnikát is modernizálják ennek érdekében. Örömét fejezte ki továbbá azzal kapcsolatban, hogy a Bessenyei István nevét felvevő fesztivál felkerült a minisztérium által támogatott, országos versenyek listájára és megköszönte, hogy a tanfelügyelőségtől a megyei és városi önkormányzat vezetésén át az Északi Színház Harag György Társulatáig mindenki, akit eddig megkerestek, lelkes támogatásáról biztosította a rendezvényt. Az igazgatónő felhívást intézett az országban működő diákszínjátszómozgalmak vezetőihez, hogy bár sokuk munkáját visszavethette vagy akár kényszerszünetre ítélte a COVID, az újrainduló országos fesztivál nyújtotta lehetőségeket is figyelembe véve, indítsák újra színjátszóköreiket és méressék meg magukat ezen a jelentős versenyen. Maga a fesztivál idén november 11 és 13 között lesz, és mivel a minisztériumi programban szereplő eseményről van szó, megyei szakaszt is tartanak – Szatmár megyében május 20-21-e között.

A novemberi országos szakaszra legfennebb 15 fős és legtöbb 30 perces előadásokkal nevezhetnek az ország diákszínjátszócsoportjai, a verseny mellett pedig a jövőbeli tervek között workshopok, szakmai beszélgetések, kiértékelők és egyéb kísérőrendezvények színesítik majd a fesztivált – árulta el az új főszervező.

Szejke Ottilia főtanfelügyelő-helyettes a tanfelügyelőség képviseletében elmondta: tárt karokkal fogadják a kezdeményezést és biztos abban, hogy amint az más esetekben is történt, a szatmáriak jól szegszervezett, nívós eseményre várják majd a vendégeket. Mint elmondta, a tanfelügyelőségen a minisztériumi támogatás közvetítésén túlmenően is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jó szervezéshez megfelelő anyagi fedezet is társuljon. Kiemelte: minden ehhez hasonló, országos jelentőségű esemény tovább gazdagítja Szatmár megyét és a térség oktatási, kulturális életét egyaránt – és ezek sorát gazdagítja tovább ősztől a Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztivál is. „Alighanem a szatmári színház hatása is benne van, hogy ilyen, előadóművészeti és színjátszóversenyekkel büszkélkedhetünk” – jegyezte meg a főtanfelügyelő-helyettes, példának említve a szintén évtizedes hagyományokra visszatekintő Vidám Versek Versmondó Versenyét.

A szatmárra költöző verseny névadója Bessenyei István színész, rendező, színigazgató, a Harag György Társulat örökös tagja és volt igazgatója, a Proscenium Alapítvány egykori elnöke, számos diák- és műkedvelő színjátszómozgalom alapítója és szaktanácsadója. 1955 március 18-án született Égerháton, elemi tanulmányai Szamosardóban, a középiskolát Szilágycsehben végezte. Marosvásárhelyi szakmai tanulmányait követően, 1981-től 2018-ban bekövetkezett haláláig a szatmári magyar társulat művésze volt. Szakirányítóként műkedvelő és diákszínjátszó mozgalmakat, táborokat vezetett Szatmárnémetiben, Szilágycsehben, Szilágykrasznán, Déván, Koltón, Hadadon és Mérken, alapításától kezdve a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál állandó segítője, zsűritagja, zsűrielnöke volt.