Bérletben és A te színházad programban az Übüség

Bérletben és A te színházad programban az Übüség

November 10-én, hétfőn este 7 órától a Mockinpott- és az Arlecchino-bérletekkel tekinthető meg Márkó Eszter rendezésében az Übüség, mely a Figura nemrég bemutatott, Alfred Jarry-szövegek nyomán készült produkciója. Az előadás másnap, november 11-én, kedden délután 3 órától is műsorra kerül a Figura diákoknak szóló, A te színházad elnevezésű program keretén belül. A délutáni előadás egy három lépcsős színházi foglalkozás része, melyre a Figura az előadás dramaturgját, Prezsmer Boglárka, drámapedagógust, kérte fel. A november 11-ei Übüséget megelőzően november 4-5-én a Batthyány Ignác Technikai Kollégium, a Salamon Ernő Gimnázium, valamint a Fogarasy Mihály Általános Iskola diákjai drámajátékos tantermi foglalkozásokon vehettek részt. A produkció megtekintését pedig interaktív, feldolgozó foglalkozás követi az előadás terében. A te színházad program támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány.

Jegyek ára mindkét előadásra 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül. Jegyek válthatók a Figura jegyirodájában munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, valamint előadás előtt egy órával a helyszínen. Jegyfoglalás a 0752-227-751-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

Van-e mindenkori übüség? Ha van, milyen a természete? Mit jelenthet Alfred Jarry diáktréfából megalkotott, mára már típusként emlegetett Übüje a ma nézőjének? Übüt a XIX. század végi nyárspolgár korlátoltságából, gyávaságából, együgyűségéből és mohóságából gyúrta egyetlen archetipikus alakká Jarry. Az a közeg azonban, amiből főhőséhez ihletet merített, nem sokkal az Übü-darabok keletkezése után első-, másod- és harmadrendű zsarnokok, úrhatnám pojácák egész sorát szabadította a történelemre.

A Figura előadása Jarry Übü-drámáinak és töredékeinek szövegeit felhasználva hozza létre saját Übü-változatát. Jarry halhatatlan alakja mellett így válik a történet egyenrangú szereplőjévé a (szokás szerint) felheccelt, megvezetett és kizsigerelt tömeg, vagy Bugrisláv királyfi, aki trónjáról letaszított apjáért esküszik bosszút.