Bérletben a Figura Stúdiószínházban az Übüség

Bérletben a Figura Stúdiószínházban az Übüség

Október 25-26-án bérletben tekinthető meg Márkó Eszter rendezésében az Übüség, mely a Figura nemrég bemutatott, Alfred Jarry-szövegek nyomán készült produkciója.

Október 25-én, szombaton este 7 órától a Szandrosz-bérlet, október 26-án, vasárnap este 7 órától az Agamemnón-bérlet érvényes.

A produkció stúdióelőadás a nagyszínpadon, jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül. Jegyek válthatók a Figura jegyirodájában munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, valamint előadás előtt egy órával a helyszínen. Jegyfoglalás a 0752-227-751-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

Van-e mindenkori übüség? Ha van, milyen a természete? Mit jelenthet Alfred Jarry diáktréfából megalkotott, mára már típusként emlegetett Übüje a ma nézőjének? Übüt a XIX. század végi nyárspolgár korlátoltságából, gyávaságából, együgyűségéből és mohóságából gyúrta egyetlen archetipikus alakká Jarry. Az a közeg azonban, amiből főhőséhez ihletet merített, nem sokkal az Übü-darabok keletkezése után első-, másod- és harmadrendű zsarnokok, úrhatnám pojácák egész sorát szabadította a történelemre.

A Figura előadása Jarry Übü-drámáinak és töredékeinek szövegeit felhasználva hozza létre saját Übü-változatát. Jarry halhatatlan alakja mellett így válik a történet egyenrangú szereplőjévé a (szokás szerint) felheccelt, megvezetett és kizsigerelt tömeg, vagy Bugrisláv királyfi, aki trónjáról letaszított apjáért esküszik bosszút.

Az előadás rendezője Márkó Eszter, akinek a tavalyi, Füttyös kalandjai című gyerekelőadást kvetően ez második figurás rendezése. A produkció jelmeztervezője Bocskai Gyopár, koreográfusa Sándor Csaba, zenei vezetője Kovács Áron. A főbb szerepekben Moşu Norbert László (Übü papa), Máthé Annamária (Übü mama), Faragó Zénó (Bugrisláv királyfi) és Szabó Eduárd (Poszomány kapitány) látható, a Figura társulata mellett az előadásban vendégművészként lépnek fel a kolozsvári BBTE Színház és Televízió Kara Magyar Színházi Intézetének harmadéves színészhallgatói.