Berekméri Katalint nevezték ki a Tompa Miklós Társulat új művészeti igazgatójává

Berekméri Katalint nevezték ki a Tompa Miklós Társulat új művészeti igazgatójává

Berekméri Katalin, 2001-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészetszakán, 2003-tól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja. 2015-ben az Ördög próbájában játszott szerepéért kapta Románia legfontosabb szakmai kitüntetését, az UNITER díjat. Berekméri Katalin 2010-től a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán színészmesterséget oktat, 2015-ben doktorált.

Pál D. Attila a Társulat február 24-i gyűlésén jelentette be a kinevezést. “Elsősorban hálával tartozom Berekméri Katalinnak, ugyanis tavaly szeptember óta velem karöltve, önkéntesen, rengeteg időt és energiát befektetve segített tanácsaival, egyeztetésekkel, kapcsolattartással a Társulat művészeti vezetésében. Nem volt könnyű a mögöttünk lévő félév, az úgynevezett átmeneti idő, de, egyértelmű, hogy Katus szakmailag és emberileg is a legmegfelelőbb választás. Meggyőzni sem volt könnyű, mivelhogy, az oktatástól a színészetig sok mindennel el van foglalva, ezért másokat is megkerestem – Bocsárdi Lászlót és Fehér Balázs Benőt, például –, akiknek a szakmai tanácsaira továbbra is számítunk. A következő évadot előkészítettük, az idén még lesz egy bemutató – Keresztes Attila rendezésében a János király –, szerződtünk már Radu Afrimmal és Sebestyén Abával, akik marosvásárhelyi szerzők műveit fogják színpadra állítani, de ennél többet hadd ne áruljak el” – mondta Pál D. Attila.

Fotó: Tompa Miklós Társulat

Berekméri Katalin elsősorban azt hangsúlyozta, hogy közösséget szolgáló szakmai kihívást lát Erdély egyik jelentős színházi társulatának művészeti igazgatásában – ez egyrészt lehetőség, ugyanakkor olyan provokáció, ami fejlődésre ösztönzi –, tavaly szeptembertől volt ideje belekóstolni, a feladatkört megismerni, önmagát kipróbálni, és nem kevés mérlegelés után arra a döntésre jutott, hogy nekivág ennek a gyönyörű feladatnak. “Nem arra számítok, hogy könnyű lesz, hiszen több mint húsz éve pályán vagyok, pontosan tudom, hogy hosszas, komoly munka egy színház irányát meghatározni és gyakorlatba ültetni, művészeti célokat folyamatos alkotói feszültségben újra és újra megszülni, illetve a bőrömön ismerem, hogy mit jelent társulatban gondolkodni, tervezni, munkafolyamatokat végigvinni. Köszönöm Pál Attilának a bizalmat, a kollégáknak pedig a sok bátorítást. Úgy gondolom, hogy a jövő évad tervezésével egyértelműen biztosítjuk az abszolút prioritásként kitűzött célt: a Társulat fejlődésének lehetőségét. Teljes mértékben egyetértek Pál Attilának azzal az elképzelésével, hogy szakmai tekintéllyel felvértezett, számunkra értékes rendezők megszólítása mellett tehetséges újoncokat egyaránt meghívjunk közös munkára, akik által többsíkú alkotói koncepcióval találkozhatnak mind a nézők, mind a színészek. Mivel a színház folyamatos változásban lévő művészeti ágazat, a kortárs alkotói szellem előtt teljes nyitottsággal kell lennünk” – hangsúlyozta Berekméri Katalin.

Fotó: Tompa Miklós Társulat

A színház vezetői, továbbá arról is beszámoltak, hogy az idén a 10-ik Színházi Olimpiára három előadással kapott meghívást a Társulat, illetve több más szakmai fesztiválon is részt vesznek. Pál D. Attila továbbá azt is elmondta, hogy a színház épület-felújítás jelenlegi fázisában a jövő évadot még a színház épületében tervezik.

Az újonnan kinevezett művészeti igazgató, Berekméri Katalin és Pál D. Attila vezérigazgató jövő pénteken, március 3-án este 18 órai kezdettel, a Tompa Miklós Társulat Nézőtéri súgó című podcast műsorának lesz vendége, amit az érdeklődők a társulat honlapján, Youtube csatornáján nézhetnek meg, illetve Spotify-on hallgathatják meg.