Berekméri Kataliné a Kemény-díj

Berekméri Kataliné a Kemény-díj

Berekméri Katalin színésznő – a kollégák és barátok körében csak Katusként emlegetett, közkedvelt művész és egyetemi tanár kapta a Bioeel kozmetikum és gyógyszergyártó cég anyagi támogatásával létrehozott, az egyik színházalapító, báró Kemény János emlékére elnevezett színházi díjat. A díjjal – ami egy jelentős pénzjutalom – együtt jár Gyarmathy János marosvásárhelyi szobrászművész kisplasztikája.

            A díj átadására a marosvásárhelyi intézményes színház hét évtizedes fennállását ünneplő AZ ELSŐ HETVEN ÉV című rendezvénysorozat nyitónapján, 2016. március 10-én, Molnár Ferenc AZ ÜVEGCIPŐ című vígjátékának bemutatóját követően került sor. A Mohácsi János rendezésében színre vitt előadásban Berekméri Katalin az egyik főszerepet játssza, így a művésznő a zsúfolt házas premier közönsége és a szakma számos jelentős hazai és magyarországi személyisége – igazgatók, színházi alkotók, színházelméleti szakemberek, kritikusok – előtt vehette át a díjat a Bioeel cég képviselőjétől: Albert Gáspártól. A díj jelentőségéről és a díjazott személyének kilétéről Gáspárik Attila vezérigazgató és Keresztes Attila művészeti igazgató beszélt a nagyérdeműnek.

                 Berekméri Katalin az utóbbi évek egyik legsikeresebb marosvásárhelyi művésze, művészi elismertségét rangos szakmai díjak fémjelzik:

 – 2015 – UNITER Díj – A legjobb színésznő mellékszerepben a Radu Afrim által rendezett: Az ördög próbája című előadásban való alakításáért

 – 2011 – Vastaps-díj, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának érdemdíja

 – 2011 – Vásárhelyi Hírlap díja, Nemzetiségi Színházi Kollokvium, Gyergyószentmiklós (Tamara – Vaszilij Szigarjev: Guppi, rendező: Harsányi Zsolt)

 – 2010 – “Bioeel” Színészi Nívódíj

 – 2008 – Erdős Irma ösztöndíj

 – 2008 – Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza Női Alakítási Díja, Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, Kisvárda (Romy Vogtländer – Roland Schimmelpfennig: Nő a múltból, rendező: Harsányi Zsolt)

Berekméri Katalint a közönség legközelebb Bartis Attila A NYUGALOM című, Radu Afrim rendezésében színre vitt előadásban láthatja március 13-án vasárnap este fél 8-tól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében, majd a Liviu Rebreanu Társulattal közösen bemutatott, Kincses Réka és Alina Nelega által jegyzett DOUBLE BIND előadásban március 15-én, kedden 18.00 órától a nagytermi stúdiótérben. Minkét előadás AZ ELSŐ HETVEN ÉV rendezvénysorozat programjában szerepel.