Benedek Ágnes egyéni előadása a Tamási Áron Színházban

Benedek Ágnes egyéni előadása a Tamási Áron Színházban

A 2008-as Csíki Játékszíni bemutató után Benedek Ágnes 2015. február 25-én, szerdán este 7 órakor a Tamási Áron Színház Kamaratermében ismét bemutatja egyéni műsorát, Parti Nagy Lajos–Darvas Ferenc: Ibusár-Megállóhely című darabját.

Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, emblematikus alakja, „posztmodern költőkirály”, aki költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is meghatározó helyet foglal el napjaink irodalmában.

1990-ben a Jelenkor folyóiratban egy ismeretlen szerző, Sárbogárdi Jolán A test angyala címmel közölte kisregényét. Rövid időn belül kiderült, hogy Sárbogárdi Jolán maszkja a prózaíró Parti Nagy Lajost rejti. Nem véletlen, hogy az 1997-es átírt, első kiadás óta háromszor jelent meg önálló kötetként, illetve Sárbogárdi Jolán alakja az Ibusár című drámába is bekerült.

Az Ibusár egy falusi, ibusári MÁV menetjegykiadó nőnek, Sárbogárdi Jolánnak a drámája, aki munkahelyének eseménytelen és kilátástalan világából úgy tud kilépni, hogy  operetteket, szerelmi történeteket, kisregényeket ír. Beleképzeli magát főhőseinek a helyzetébe, eljátssza, mintegy megéli a papírra vetett álmokat. Írásainak visszatérő képe élete egyetlen romantikus élményéből építkezik, minduntalan megírja a közte és egy Kleisermann Mihály nevű jegyvizsgáló között szövődő beteljesületlen szerelmi történet idealizált változatát. Sárbogárdi Jolán darabjának bemutatójára soha nem kerülne sor, hacsak be nem mondja az állomáson lévő hangosbemondóba az előadhatatlan zenés-táncos „huszerettjét”.

Sárbogárdi Jolánt Benedek Ágnes játssza, hegedűn kíséri: Kelemen István, zeneszerző: Darvas Ferenc, zenei vezető: Jére Izabella, díszlet-, jelmeztervező: Bagoly Zsuzsa, művészeti tanácsadók: Szabó Enikő, Kovács Zsuzsánna.