Bemutatóra készül a Tomcsa Sándor Színház

Bemutatóra készül a Tomcsa Sándor Színház

Évadának utolsó nagytermi előadását mutatja be csütörtökön a Tomcsa Sándor Színház társulata, amelyet Anger Zsolt, az ismert Jászai Mari-díjas színész és rendező állít színpadra.

A sajtótájékoztatón Nagy Pál igazgató elmondta, hogy egy vendégművész meghívásakor több tényező játszik közre, de az egyik legfontosabb, hogy a társulatnak, a művészeti vezetőnek látnia kell benne fantáziát. Épp ezért Anger Zsoltra esett a választásuk, és hosszas egyeztetés után sikerült meghívni a színészt, hogy ebben az évadban a Tomcsa Sándor Színházban rendezzen.

A művészeti vezető, Zakariás Zalán elmondása szerint Anger Zsoltot filmekből, a színpadról és történetekből ismeri – az udvarhelyi társulat néhány tagja már dolgozott vele korábban Gyergyószentmiklóson, ahol arra is volt példa, hogy a rendezőnek egy alkalommal be kellett ugrania a saját előadásába, amelyből végsősoron fergeteges produkció kerekedett.

A főfőnököt, Lars von Trier első filmes vígjátékának adaptációját először Budapesten, a Radnóti Színházban vitte színpadra Anger Zsolt, amely hat évig futott. A rendezőben maradt egyfajta hiányérzet  a darabbal kapcsolatban, ezért most az udvarhelyi társulattal újból megcsinálja – életében először rendez olyan darabot, amelyet már egyszer színrevitt.

Épp ezért tovább- és újragondolja a történetet, újabb jelentéseit fedezi fel. Egy színész a főszereplő, aki képtelen színházon kívül létezni, „civil” lenni: hol egy Csehov-jelenetként, Robert de Nirósan látja a világot. Mivel nagyon vékony határvonal választja el a dilettánst és a zsenit, az alkotók a nézőre bízzák, hogy eldöntse: ez a színész éppen melyik. „Kicsit filmesen, néha nagyon teátrálisan, de mindenképp sokszínűen. Aki nem akar rajta gondolkodni, az is jól lakik, de aki gondolkodni akar, az is.”

A szereposztás kapcsán egy főiskolás emlékét idézte fel – elmesélte, hogy gyakran belógott a filmesek óráira, és a függöny mögül hallgatta, amint a diákok azt fejtegették, hogy mitől lesz jó egy film – a találgatások után (jó operatőr, jó koncepció, jó forgatókönyv) a vezető tanár (Szabó István) azt mondta, hogy a jó casting a titok. Anger pedig sikeresnek érzi a szereposztást már az első olvasópróbától kezdve, amikor is egyből „életre keltek a szereplők.”

A jelmeztervezőről, Mettler Emeséről elmondta, hogy sminkesként kezdte pályafutását, de lassanként belevonódott a jelmeztervezés világába – ilyen minőségében pedig ebben az előadásban debütál. A díszlettervező, Erdős Jula pedig olyan egyszerű, mégis praktikus és kompakt képi világot alkot meg, amely egy fehér laphoz hasonló, amelyet a színészekkel lehet beszínezni.

Nagy Pál igazgató elmondta, hogy a csütörtöki bemutatót követően egyetlen előadás lesz még ebben az évadban, de A főfőnök át fog menni a jövő évadra is, valamint május végéig az is kiderül , hogy a bérletben benne lesz-e.

„Itt van hát a történet. Lehet, hogy már rögtön az elején egy kicsit furának tűnik, de kitartás, mert garantálom, hogy mindenki követni tudja majd. Úgy van beállítva, mintha lenne benne valami gondolat, de higgyék el, egy pillanatig sem érdemes elgondolkodni rajta. Ez csak egy ártatlan kis vígjáték. Nincs benne se tanulság, se véleményformáló szándék. Csak egyszerű szórakozás. És nincs annál szórakoztatóbb, mint gúnyt űzni a köldöknézős művészkedésből.”

(részlet a darabból)

A főfőnök – sajtótájékoztató
Fotó: Tomcsa Sándor Színház