Bemutatóra készül a nagyváradi színház a magyar dráma napján

Bemutatóra készül a nagyváradi színház a magyar dráma napján

Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiájának stúdiótermi bemutatójával ünnepli a Szigligeti Színház a magyar dráma napját. A premierre szeptember 21-én, 19 órától kerül sor a Szigligeti Stúdióban.

A méltán népszerű Bányavirág sikersorozata után Székely Csaba trilógiájának második részét mutatja be a Szigligeti Társulat. A Hunyadi István által színre vitt előadás a román-magyar viszonyokat és a korrupciót tematizálja. A Bányavakság középpontjában egy képzeletbeli székely település polgármesteri címéért vívott harc jellegzetes szereplői állnak. Ince, a jelenlegi elöljáró foggal-körömmel ragaszkodik székéhez, és mindent megtesz, hogy kihívóját, a szélsőséges nacionalista nézeteket valló Izsákot visszalépésre bírja. Kérésére érkezik a faluba „komiszár” Florin Lupescu, a magyarul is tudó román rendőr, aki azonban figyelmét elsősorban azokra a korrupciós ügyekre összpontosítja, amelyekben a település első embere érintettnek bizonyul. Ince karrierje veszélybe kerül, ezzel párhuzamosan pedig családja széthullásával is kénytelen szembenézni.

Szeptember folyamán a Bányavakság két fesztiválon is vendégszerepel: szeptember 18-án, a székelyudvarhelyi dráMA Fesztiválon, szeptember 23-án, vasárnap, 17 órától pedig a Regina Maria Színház fesztiválján láthatják az érdeklődők.

 

A bemutatóra jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.