Bemutató, vendégjáték és Múzeumok Éjszakája a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

Bemutató, vendégjáték és Múzeumok Éjszakája a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

Premierrel és vendégjátékkal is várja közönségét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az elkövetkezendő időszakban.

Május 17-én és 18-án 19 órakor Sławomir Mrożek: Mulatság című előadását mutatja be a társulat a színház Underground termében. A produkciót Keresztes Attila rendezi, díszlet- és jelmeztervezője Lokodi Aletta, a zeneszerző Boros Csaba.

A május 18-i produkciót a Múzeumok Éjszakája keretében viszi színre a társulat. Az előadásra szóló jegyek a színház jegypénztárában vehetők át, online nem kaphatók. A produkció megtekintésére kizárólag a Múzeumok Éjszakájára váltott karszalag jogosít fel, amit a következő linken lehet megvásárolni: https://booktes.com/cumpara/noaptea-muzeelor-la-targu-mures-2024?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR31W9Z4E5qZYcmHzYiysxASHlwUgRxPysgzrOWaASFC21GxXFkXn2i33Uw_aem_AYqcuZD7VGUpvdqtqLVSKC0vyRNhR687nMpoPhxUhtT-15RYOeQLb9x1GQvWvLlcl0SFVz5g0XhDlAyymSKiuDdL#2024-05-13

A karszalag mellett előzetes helyfoglalás szükséges a színház jegypénztárában vagy a 0365.806-865-ös telefonszámon. A lefoglalt jegyeket május 17-e péntek este 7 óráig kell a jegypénztárból kiváltani. Az esemény társszervezője a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Múzeum.

„Azt olvastam az újságban, hogy mégsem következik be a világvége. Meg akartam ünnepelni a jó hírt, elmentem egy McDonald’s-be és rendeltem egy hamburgert… Idáig lelkesedés nélkül fogyasztottam, mert számítottam a katasztrófára… De most már van a világnak jövője. Megdupláztam hát a ketchupadagot…” (Sławomir Mrożek)

Az ünnepre, a szórakozásra, azaz a mulatságra tehát mindig van ok – vagy azért, mert jön a világvége, vagy azért, mert elmarad. Ez mai modern világunkban – úgy látszik – egyértelmű, hiszen „fesztivál-társadalmunkban” egymást érik a nagyszabású zenei rendezvények, bulik, megakoncertek. A 21. század hajnalán kialakuló globális közösségeink számára elengedhetetlen igény a „felhőtlen szórakozás.” Ezek alkalmával szelepelődnek ki mindazon szociális és lélektani feszültségek, melyeket éppen a globalizmus, a kapitalizmus, illetve voltaképpen jelenünk összes izmusa hív életre.

Sławomir Mrożek pontosan erre a világállapotra érez rá Mulatság című abszurd drámájában, mely olyan drámairodalmi alkotásokkal mutat egyértelmű rokonságot, mint Samuel Beckett Godot-ra várva című műve. Három fiatal keresi a szórakozás lehetőségét egy végtelennek tűnő éjszaka folyamán, mivel úgy tudják, hogy „mulatság van”, hiszen mulatságnak lennie kell – akár itt, akár valahol másutt. Keresésük már önmagában is mulatság(os), hiszen Mrożek abszurditása elképzelhetetlen a keserédes irónia, és a groteszkbe hajló humor nélkül. Egyszerre láttatja darabja szereplőit részeg hőzöngőknek és gyámolításra szoruló gyermekeknek; kegyetlen, egymással és magukkal szemben is erőszakos gonosztevőknek és megváltásra váró tévelygőknek.

A lengyel drámaíró e kifejezetten ritkán játszott darabját Keresztes Attila állítja színpadra, sajátos módon: egy női és egy férfi szereposztással.

Szereposztás: Bartha László Zsolt, Németh B. Kristóf, Varga Balázs, Kádár Noémi, Kiss Bora, Varga Andrea.

Parasztopera. Fotó: Dániel Helga

Május 19-én 19:00 órakor a színház Nagytermében vendégjáték veszi kezdetét. Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztopera című műve a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely közös produkciójaként kerül a marosvásárhelyi színház színpadára. Rendező-koreográfus: Györfi Csaba.

Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sorsod alakítójává válik. Egy nap, egy esküvő története, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. Egyszerre szép, csúnya, felemelő, megalázó, komikus és tragikus. Tragikomikus.

„A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!” (Pintér Béla)

Szereposztás: Roland – Jakab Tamás, Anya (Baloghné) – Mezei Gabriella, Apa (Balogh Imre) – Dunkler Róbert, Julika – Albert Orsolya, Etelka – Veres Orsolya, Tündérke – Fincziski Andrea, Feri – Szűcs-Olcsváry Gellért, Állomásfőnök (Bálint) – Barabás Árpád, Cowboy – Tóth Árpád.

Zenekar: hegedű – Román Hunor, Szabó Lóránd, brácsa – Kedves Botond, bőgő – Kelemen Molnár János, csembaló – Strausz Imre István.

Tánckar: Antal József, Antal Katalin, Bakos Gellért, Csog Lehel Zoltán, Demeter Gyöngyi, Faluvégi Erzsébet, Fábián Gergely, Fülöp Csaba, Golicza Bernadett Mónika, Hajdó Árpád, Hajdó-Nagy Lóránt, Mátéfi Ágota, Mátéfi Csaba, Orbán Henrietta, Sipos Réka-Katalin, Szabó Adrienn, Szabó Tamás.

Jelmez- és díszlettervező: Márton Erika. Fénytechnikus: Toásó István. Hangtechnikus: Boca Hunor-Lehel. Ügyelő: Gudor Hunor. Zenei vezető, karmester: Strausz Imre István. Koreográfus asszisztens: Tőkés Csaba Zsolt.

Az előadást 14 éven felülieknek ajánlják, időtartama: 1 óra 20 perc, szünet nélkül.

Jegyvásárlás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 9 és 19 óra között, telefonszám: 0365 806 865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán lehetséges.