Bemutató az M Studioban

Bemutató az M Studioban

Ioana Marchidan bukaresti alkotó jegyzi az M Studio legújabb előadásának koreográfiáját. A bemutatóra december 20-án és 21-én kerül sor a Háromszék Táncstúdióban.

Are we human or are we dancers? kérdésre keresi a választ Ioana Marchidan, bukaresti koreográfus, előadó, a LINOTIP Független Kortárs Táncközpont egyik alapító tagja. Az előadás új szintre emeli az M Studio és a LINOTIP közötti együttműködést, amely szeptemberben a LIFT és Pappa mia produkciók bukaresti vendégjátékával indult.

A The Killers népszerű slágerének refrénje tökéletes kiindulópontnak bizonyult a koreográfus számára, hiszen a produkció az előadó/táncos/színész/ember közötti összefüggéseket keresi. Hol ér véget az ember és hol kezdődik az előadó, hogyan születik meg a színpadon a „művész”, ezekre a problémákra reflektál az előadás. Az előadás koreográfusa Ioana Marchidan, zenei koncepció Alexandru Suciu, előadók Bajkó László, Balázs Judith, Deák Zoltán, Nagy Eszter, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila.

Az előadó legtöbbször egy másik ember történetét meséli el a színpadon. Olyan emberként látjuk, akinek nincs se múltja, se jövője. Mintha csak abban a pillanatban válna létezővé, amikor felgyúlnak a reflektor fényei, a színpad készen áll, minden a helyére kerül és megszületik a művészi aktus. Mégis, legtöbbször ez az egész nem róla szól, nem az ő félelmeiről, a sebezhetőségéről, a preferenciáiról vagy a véleményéről.

Ez az előadás viszont róluk szól, ezekről az emberekről, akik legmélyebb gondolataikat és legbanálisabb történeteiket tárják elénk. A mozgásból állapot lesz, a lehető legtermészetesebb módon, filterek és előítéletek nélkül. Hagyni, hogy lássák őket, akár érzéseikről, akár fizikai állapotaikról legyen szó – talán ez a legnagyobb szabadság, amit el lehet érni. Maga az előadó válik így az előadás középpontjává, amelyben a test a természetes és a látványos között mozog. – foglalja össze az előadás lényegét Ioana Marchidan.

A Bethlen Gábor Alap támogatásában készült Are we human or are we dancers? előadás bemutatójára december 20-án és 21-én, este 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. Az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt a helyek száma korlátozott.