Befejeződött a pedagógusok számára szervezett drámatábor

Befejeződött a pedagógusok számára szervezett drámatábor

Tizenkét erdélyi és magyarországi pedagógus dolgozott együtt abban a drámatáborban, amelyet a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola az Osonó Színházműhellyel közösen szervezett meg a zabolai Csipkésben. A képzésén túl, a tábor célja egy olyan helyzet megteremtése volt, amely által a pedagógusok feltöltődhetnek és felkészülhetnek az új tanév elkezdésére.

 A Kovászna Megye Tanácsának támogatásával létrejött tábor szakmai programját a napi három műhelyfoglalkozás képezte, amelyek által a pedagógusok önmagukkal és a színházzal ismerkedhettek. A Fazakas Misi vezette foglalkozások főként a csapatépítésre, az önismereti- és személyiségfejlesztő gyakorlatokra és a beszédkészség-fejlesztő feladatokra fókuszáltak, azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, és majd a gyakorlatokat felhasználják a tanítási módszerükben, osztályfőnöki tevékenységükben. Mucha Oszkár irányításával egy alap-színházképzésre került sor. A színházi gyakorlatokba való elmélyülés, a keresés és a kísérletezés újabb impulzusokat adott a résztvevő pedagógusok számára, az általuk vezetett színjátszó csapatok szakmai tevékenységének hatékonyságára.

 A műhelyfoglalkozások mellett, az intenzív tábor minden reggel a lelki-szellemi bemelegítőként szolgáló napindítóval indult, este pedig a rövid színházi jelenetek próbái zajlottak, amelyeket az utolsó nap délelőttjén mutattak be a kiscsoportok. Közben nagyon sok beszélgetésre került sor, így a résztvevő pedagógusok egymástól értesülhettek a magyarországi és romániai tanügyi rendszerek működéséről, nehézségeiről, valamint az egyéni módszerekről és felelősségről.

 Az augusztus 27-31. között zajló tábor hangulatát az alábbi néhány résztvevő visszajelzése tükrözi:

 Márton Csilla, magyartanár (Marosvásárhely): „Úgy képzelem ezt a tábort, mintha egy kapunyitogató játék lenne. A tréningek bennem kapukat nyitnak ki, ott kulcsokat találok, amivel pedagógusként újabb ajtókat nyithatok meg.”

 Benyhe Bernát, magyar és történelem tanár (Budapest): „A tábor egy nagyon mély élmény volt, és első sorban az emberekkel való találkozás élményére gondolok. Bár sok táborba járok, mindeddig nem éreztem azt, hogy a résztvevőkkel való találkozások ilyen mélyen visszahatnak rám. Nagyon megtisztelő és megható helyzet, mikor valaki ott áll velem szemben, vagy ott ül velem egy körben, és a színház hatására az életének a legnagyobb kérdéseiről vagy problémáiról mesél. ”

 Szőcs Bori, magyar és angol tanár (Sepsiszentgyörgy): „Nagy szüksége van az embernek időről időre kimozdulni a hétköznapjaiból és egy ilyen nagyon nyitott, időtlen, friss környezetbe kerülni, ahol másképp történnek a dolgok, mint a hétköznapokban. Nagyon jó érzés egy jó társasággal együtt dolgozni, és ezt egyre inkább ajándéknak látom. Ajándék az az idő, amit az egymásra figyelésre, keresgéléssel és határok átlépésével töltünk. Nagyon pozitív volt a tábor. Jóval többet kaptam tőle, mint amennyit vártam. Hogy beleláthattam abba, hogy melyek a lehetőségei egy-egy ilyen feladatnak és csoportmunkának, nekem nagyon sokat segített.”

 Szolomájer Timi, tanítónő (Nagykároly): „Ilyen típusú táborba a saját feltöltődésem céljából indulok el, mert úgy gondolom, hogy ha én rendben vagyok, akkor tudom a legtöbbet kiadni magamból, és erre szükségem van a szakmám során. Nagyon jó tapasztalni azt, hogy játékból van rengeteg, mindig van följebb. Hiába hiszem, hogy ismerem önmagam, mindig van eggyel beljebb. Nagyon sok módszertani utalást kaptam, ami otthon technikailag fogja megkönnyíteni a drámás foglalkozásokat. Jobban és merészebben leszek majd nyugodt és kivárt egy tevékenységen belül.”

Hajdu Laura, óvónő (Sepsiszentgyörgy): „Ez a tábor olyan, mint a Mennyország. Jó a hangulat, jó a társaság, nagyon tetszik az, hogy mindenki akar dolgozni és nagyon kreatívak az emberek. Jók a gyakorlatok, és az én koncentráló képességemet nagyon fejlesztik, szép jelenetek születnek a foglalkozásokon, és közben sokat nevetünk. Tetszik, hogy mindebből a munkánkhoz sok pozitív energiát tudunk meríteni.”