Beavatószínházi előadást mutat be a Harag György Társulat

Beavatószínházi előadást mutat be a Harag György Társulat

Ratkó József magyarországi szerző királydrámáját, a Segítsd a királyt! mutatja be beavatószínházi előadás formájában 2014. május 10-én, 11 órától a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza kistermében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A szövegre a társulatvezetés figyelmét az előadás egyik rendezője, Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója hívta fel. A két színház koprodukcióban állítja színpadra az idén 25 éve elhunyt szerző művét, és kapcsolódik be a Ratkó-emlékév programsorozatába. A bemutatón jelen lesz a Ratkó család is, illetve azok az általános iskolai felső tagozatos diákok, akik részt vettek Nagykállóban a „Jutok majd bogárnak, virágnak…” címmel Ratkó József emlékére rendezett vetélkedőn.

 I. István magyar király fia, Imre herceg tragikus hirtelenséggel elhunyt egy vadászat közben. Az ország és az uralkodói ház gyászba borult. A temetésre összesereglettek mind a magyar, mind pedig a német-római császárság urai. Sokakban felmerült a kérdés: ha Imre herceg halott, ki lesz a kiskirály?

A megrendült, öregedő I. István, hasonlóan, mint trónra lépésekor, ismét két tábor között találja magát. A magyar urak azt szeretnék, hogy közülük kerüljön valaki a trónra, és felsorakoznak Vászoly mögé. A német-római császárság képviselői pedig Orseolo Pétert támogatják. Gizella magyar királyné parancsot ad ki Vászoly megvakíttatására, amit végre is hajt Sebő, akit viszont Vászoly emberei bérelnek fel, hogy ölje meg a királyt. A gyilkossági kísérlet meghiúsul. Azokat a magyar urakat, akik részt vettek Sebő megbízásában, kivégzik.
I. István magyar király magára marad, és a döntést neki kell meghoznia: ki legyen a következő királya Magyarországnak?

 A Ratkó József nyíregyházi szerző történelmi, verses drámája alapján készített produkció beavatószínházi előadás keretében kívánja behatóbban is megismertetni a nézőkkel a színházi munkafolyamatot; bemutatva egy készülő előadás próbafolyamatának fontosabb szakaszait, illetve betekintést engedve a kulisszák mögötti történésekbe is. A kuriózumnak tekinthető előadás a Rakó-emlékév programsorozatának keretében jött létre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közös produkciójaként.

Az előadás szereplői: Kányádi Szilárd, Rappert-Vencz Gábor, Nagy Anikó/László Zita, Tóth-Páll Miklós/Koblicska Kálmán, Bessenyei István, Marosszéki Tamás/Varga Norbert, Péter Attila Zsolt/Gulácsi Tamás, Poszet Nándor, Varga Sándor. A produkció dramaturgja Bessenyei Gedő István, zenei vezetője Kazár Pál, díszlettervezője Fornvald Gréti m. v., jelmezei Szabó Anna munkáját dicsérik. Díszletezők: Liegner Zsolt és csapata, súgó/ügyelő: Dobos Kata, kellékes: Gellén Orsolya, smink/haj: Budai Márta, hang: ifj. Dorogi András, fény: id. Dorogi András. Az előadás endezői: Kányádi Szilárd és Tasnádi Csaba.

A Harag György Társulat PR-irodája