Bánk bemutatóval ünnepli a színház világnapját a temesvári színház

Bánk bemutatóval ünnepli a színház világnapját a temesvári színház

Kétség kívül az évad legjobban várt és legizgalmasabb bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A nagybetűs magyar nemzeti dráma, Katona József Bánk bán-ja veszprémi és nagyváradi művészekkel közösen, több hónapnyi előkészület és próba után a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt részeként kerül bemutatásra március 27-én.

Ahogy az már az évadnyitó, Párhuzamos város című koprodukciós előadás apropóján is kiderült, a 2021/2022-es évad az együttműködések, a horizonttágítás és a klasszikustól némileg eltérő színházi formanyelvek jegyében telik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznál. Mindezeket a törekvéseket jól keretezik azok a hosszú távú tervek, melyek a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program részeként fogalmazódtak meg és épültek be az intézmény következő éveinek műsorpolitikájába. Ennek talán legfontosabb hozadéka, hogy a színház soron következő bemutatója már a harmadik koprodukciós előadás az évadban, a Párhuzamos város és a Hamupipőke után.

Katona József Bánk bán-ját méltán tartják a magyarság nagy nemzeti drámájának, hiszen a 13. században játszódó történet szereplőinek magán- és közéleti konfliktusai, társadalmi problémái, kortól, korszaktól és politikai rendszerektől függetlenül ismerősek lehetnek. De akkor mégis miért rettenünk mégis vissza, mai olvasóként és nézőként ennek a szövegnek az újra olvasásától, színházi feldolgozásaitól? Talán mert sajátosan archaikus, nehézkes és érdektelen kötelező középiskolai olvasmányként maradt meg emlékeinkben.

Szabó Borbála dramaturg, drámaíró és Markó Róbert rendező Bánk olvasata és szövegadaptációja a nagy nemzeti drámáknak járó piedesztálról rántja vissza a hétköznapi ember valóságába Katona József szövegét. Teszik ezt úgy, hogy kerülnek bármiféle direkt aktualizálást, sokkal inkább időtlenné, mintsem maivá teszik a történetet.

Az előadás koprodukciós partnerei a veszprémi Kabóca Bábszínház, a szintén veszprémi Petőfi Színház valamint a nagyváradi Szigligeti Színház. A temesvári bemutatóra március 27-én, a színház világnapján, majd másnap március 28-án kerül sor. Ezt követően legközelebb Veszprémben láthatják az előadást március 30., illetve 31-én.

*******

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is csatlakozik azon kulturális intézmények sorához, akik munkájuk, előadásaik és az őket támogató nézők segítségével részt vállalnak az ukrán menekültek támogatását végző szervezetek és civilek munkájában. Ennek, valamint az előző adománygyűjtési akció sikerességének fényében Színházunk úgy döntött, a március 28-i BÁNK című előadás teljes jegybevételét felajánlja a Romániai Ukránok Egyesületének temesvári fiókjának és rajtuk keresztül azoknak, akiknek a leginkább szüksége van rá. Adományaikat természetesen az előcsarnokban kiállított gyűjtő urnába is elhelyezhetik. Figyeljünk egymásra, segítsünk együtt!