Bánk bán - A Kolozsvári Magyar opera vendégjátéka Marosvásárhelyen

Bánk bán – A Kolozsvári Magyar opera vendégjátéka Marosvásárhelyen

A Kolozsvári Magyar Opera társulata újra egy reprezentatív előadással, Erkel Ferenc: BÁNK BÁN című operájával vendégszerepel Marosvásárhelyen február 3-án, szombaton este hat órától a Nemzeti Színház Nagytermében.

A Marosvásárhelyen színre kerülő rendkívüli előadásban a világhírű Miklósa Erika operaénekesnő játssza Melindát, míg Bánk bánt a nemzetközileg elismert operaművész Kovácsházi István alakítja. Vezényel: Kulcsár Szabolcs, rendező: Dehel Gábor.

A Bánk bán (1860) a 19. század legnagyobb formátumú magyar operadramaturgjának műve, aki az olasz és francia opera fő irányait szem előtt tartva írt hangsúlyozottan nemzeti jellegű, ugyanakkor drámaiságában egyetemes érvényű operazenét. Erkel Ferenc harmadik operája, a Bánk bán, az érett mester összegező alkotásának tekinthető.

1940-ben mutatták be a Bánk bánnak az átdolgozott változatát, amely egyaránt érintette a zenét, a szcenikai elemeket és a szöveget. Az átdolgozást többen is bírálták. Napjainkban az összes Erkel-operát műsoron tartó Kolozsvári Magyar Opera az egyetlen intézmény, amely megszakítás nélkül őrzi az eredeti változat hagyományát (a Bánk bán véglegesnek tekinthető – részben áthangszerelt – partitúráját Erkel az 1866-os bemutató alkalmából küldte el Kolozsvárra).

Az előadásra kizárólag a vendégtársulat jegyei érvényesek. Jegyek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865).