Bálint Márta ismét Marosvásárhelyen

Bálint Márta ismét Marosvásárhelyen

Bálint Márta, jelenleg Budapesten élő színésznő Marosvásárhelyen – egykori hazai közönsége előtt – is bemutatja Marina Vlady: A megszakított repülés, avagy szerelmem, Viszockij című monodrámát. A neves francia színésznő önéletrajzi regényét színpadra alkalmazta és rendezte: †Gergely László. Tér-jelmez: Martini Yvette.

„Keveseknek adatott meg, hogy a szerelmet olyan mélységében, olyan intenzitással éljék át, mint azt Vlagyimir Viszockij – a brezsnyevi Oroszország híres-hírhedt művész-istene, polgárpukkasztó bárdja, és Marina Vlady – orosz származású ünnepelt európai filmsztár tette. Mennyet és poklot megjáró szerelmük és házasságuk, mintha maga is költészet, különös hangulatú dráma lenne; két sajátos intenzitással lobogó lélek játéka és harca élettel, halállal, múlttal, jelennel, egymással – egymásért. A Marina Vlady életrajzi regényéből készült színpadi játék egy színésznő jutalomjátéka: monodráma, mely a Vladyt megszemélyesítő Bálint Márta érzékeny művészi eszköztárára épül.” – nyilatkozta Gergely László a színrevitelről.

Bálint Márta így vall az előadásról: „Számomra a darab legizgalmasabb vetülete az a furcsa kettősség, ami az idő múlásával egyre nyomasztóbbá válik Marina Vlady és Viszockij kapcsolatában. Marina ajtót nyit Viszockijnak a szabad világ fele, ám ahogy szerelmük elmélyül, ő maga egyre inkább bezáródik a kapcsolatba. Míg Viszockij a nyugaton tapasztalt szabadság és a saját karrierjét béklyóba szorító szovjet elnyomás között őrlődik, addig Marinát Viszockij iránt táplált érzései kötik gúzsba: képtelen szabadulni attól a férfitól, aki egyszerre ad neki gyönyört és dönti romba életét. A két fél közül végül Viszockij rokkan bele saját, önpusztító vívódásaiba. Halálával ugyanakkor hiába válik Marina ismét »szabaddá«, szerelmének elvesztése soha nem gyógyuló, mély sebet ejt a lelkén.”

A megszakított repülés, avagy szerelmem, Viszockij című monodráma megtekinthető 2016. december 4-én, vasárnap 19.30 órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Az előadásra érvényesek a Bernády György mecénás bérletek. A szabadon maradó helyekre jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában (hétfőtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 758230), a színházi jegypénztárban (hétfőtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadások előtt egy órával, telefon: 0365 806865), és a www.biletmaster.ro honlapon.