Balázs Helga: Szín-kronban az élet

Balázs Helga: Szín-kronban az élet

Borítókép: Farkas Zoltán Norbert

Kedves olvasó! Örülök, hogy szemed soraimra tévedt kíváncsiságból, véletlenül, vagy ki tudja, unalomból. Cikkemben mesélni fogok diákéveim titkos hozzávalójáról, amitől szokatlanul édeskések lettek a középiskolás évek. Méz a teában, porcukor a tehéntúrós gombócon, 1080-as HD felbontás egy nehezen megszerzett film felvételén, harapás a darázsfészek közepébe: Szín-kron diákszínjátszó csoport Gyergyószentmiklóson.

Talán nem mond sokat neked a város neve, talán eszedbe jut róla egy-két zenekar, de az is lehet, hogy látod magad előtt a Figura logóját, vagy érzed a vörös bársonyszékes nagyterem illatát. Mindenesetre cikkem tárgyának ez a város szolgál helyszínéül. 

Kolozsi Borsos Gábor, a Figura Stúdió Színház színésze 2008-ban kezdett el fiatalokkal dolgozni, eleinte a Salamon Ernő Gimnázium diákszínjátszó csoportjának vezetőjeként, majd a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően létrehozta a Szín-kront, amely a város diákszínjátszó csoportja lett. Azóta számos előadást készítettek közösen, hogy cím szerint említsek néhányat: Mentális, Budapest, Ki vagyok én?, Idő! Most!, Kávéházi történetek, Egy popfesztivál. Készítettek, készítettünk – írhatom, mivel az utóbbiaknak én is részese voltam. Vagyok. De erről a későbbiekben.

Ki vagyok én? c. előadás. Fotó: Kolozsi Borsos Gábor

A csoport évente egy-két előadást mutat be és játszik. Ezeket az utóbbi években a Figura felvette diákbérletes előadásai közé, így a diákoknak gyakran van lehetőségük játszani osztály- és évfolyamtársaknak, barátoknak vagy éppen tanároknak. Ily módon a néző számára talán sokkal elérhetőbbé válik a színház, hiszen nem profikat néz, hanem vele egykorú, ismerős fiatalokat, akikhez bármikor csatlakozhat, ha kedve támad hozzá. Fiatalokat, akik saját érzéseiket és gondolataikat mondják ki a színpadon, ugyanis a Szín-kron csoport előadásai többnyire nem kész szövegkönyv alapján készülnek el. Mondok gyorsan két példát: a Ki vagyok én? című előadásunkhoz kortárs verseket, dalszövegeket, dalokat válogattunk, az Idő! Most! esetében pedig az idő megragadhatatlan fogalmát próbáltuk körbejárni, hasonlóan verseket, tényeket, érdekességeket gyűjtve, és az előadást dalokkal díszítve.

Az elmúlt félévben azonban olyasmibe fogott a csapat, amilyet eddig még sosem csinált: a helyi gimnázium zenekarával közösen (Salamon’s Jam Orchestra) Egy popfesztivál címmel vittük színpadra Déry Tibor, Presser Gábor és Adamis Anna musicaljét, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról-t. Az előadást februárban mutattuk be, és azóta is teltház előtt játsszuk legnagyobb örömünkre. Színjátszás, tánc és zene egy helyen, egy időben – olyan tapasztalat, amiben legtöbbünknek eddig nem volt részünk, s amit a város kíváncsi szemekkel, tárt karokkal fogadott. Mi pedig rájöttünk, nem sok minden változott a hetvenes évek óta. Nagy örömünkre díjat is kaptunk érte: Hargita Megye Tanácsának Szent Imre Díját.

Egy popfesztivál c. előadás. Fotó: Jakab Lóránt

A szín-kronosok – saját tapasztalatból mondom – szeretnek ott lenni mindenhol: önkénteskednek a színháznál, egy-két előadásukban akár részt is vesznek, járnak diákszínjátszó fesztiválokra, játszottak a Double Rise-on, és talán, ami a kedvenc közös programunk, az a nyári tábor, a Csalamádé. 

És itt hívom fel a figyelmed, kedves olvasó, amennyiben ismersz olyan középiskolás diákot, akit érdekel a színház világa, és szívesen belesne annak ismeretlen zugaiba is, vagy talán te magad vagy az, hogy táborunk mindenki számára nyitott, és idén is megszervezzük! Az eddigiektől eltérően a tábor tíznapos lesz, a végén pedig – idén először – nem előadást mutatunk be, hanem nyílt workshopot szervezünk, ahol lehetőségük lesz a résztvevőknek arra, hogy megmutassák, mi mindent sajátítottak el. Különböző meghívottak fognak foglalkozásokat tartani a tánc, a zene, a díszlet- és jelmeztervezés, a rendezés és természetesen a színjátszás terén, így a Csalamádé amolyan „színházi összművészeti tábor”-rá alakul át. A jelentkezést elindítottuk, ide kattintva a táborról egyéb izgalmas információkat találsz, és akár máris írhatsz nekünk.

Munka, lekváros kenyér, játék a patakban, tábortűz, reggeli torna, játék a sportpályán, munka, valami buta dal, ami a tábor slágerévé válik, egy csapat, aminek tagjává válhatsz, színház, játék a természetben, zene, nevetőgörcs, még egy kicsi munka, még több színház, egy kevés izgalom és a megérdemelt eredmény. Találkozunk augusztusban?