Bábszínházi világnap

Bábszínházi világnap

Március 21-e a bábművészet világnapja, amit a Nemzetközi Bábszínházi Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére 2003 óta ünneplünk. Az UNIMA idei üzenetét Dadi D. Pudumjee elnök fogalmazta meg, szövegéből idézzük az alábbi részletet:

“Mi az, ami oly nagy erővel vonz e művészeti forma fele, amelyet mi magunk hozunk létre? Az élettelennek életre keltése és ezáltal a lehetőség, hogy úgy használhatjuk a szavakat, ahogyan a drámai színművész sohasem tudná vagy nem lenne avatott használni, vagy pedig a tény, hogy úgy tekintünk magunkra, mint tárgyainkat mozgató, befolyásoló alkotókra? Bármelyik esetről legyen szó, a bábok világszerte mindig kifejezték, életre keltették, jelenünkhöz közelítették emlékeinket, harcoltak, szerettek értünk. A múlt értékeinek és a hagyománynak a tiszteletét igyekszünk átadni az új generációnak, miközben állhatatosan nyitottak maradunk az új eszmék felé.”

A bábművészet világnapja alkalmából a Kolozsvári Puck Bábszínház a március 20-29. között zajló kreatív forgatókönyvíró workshop keretében (Writing for Puppetry) március 21-én délután 2 órai kezdettel nyílt műhelyt ajánl, amelyen az érdeklődők szemlélőként vehetnek részt. A workshopot a londoni rendező és forgatókönyvíró, Rachel Warr vezeti.

Az Ariel Színház a világnap alkalmával  két  előadásra is szeretettel várja kis és nagy nézőit! Március 21-én 9.30 órától a  Tejkút  című 4 év fölötti gyerekeknek ajánlott előadásra melyre az Ariel Színház nagytermében,  valamint 18 órától az Állatkert című babáknak és szüleiknek szóló előadásra a Stúdióban kerül sor.