Bábszínházi világnap - Ünnep a Tomcsa Sándor Színházban is!

Bábszínházi világnap – Ünnep a Tomcsa Sándor Színházban is!

Ünnep van ma! Március 21. a bábozás, a bábszínház világnapja. A bábszínházi világnapot a nemzetközi bábművész-szövetség, az UNIMA kezdeményezésére 2003 óta tartják meg. Már lassan öt éve annak, hogy a székelyudvarhelyi társulatnak is van mit ünnepelnie ezen a napon.  2014-ben született meg Székelyudvarhelyen az első bábelőadás és fogalmazódott meg az igény arra, számtalan nyilatkozat formájában is, hogy legyen bábszínházi tagozata a Tomcsa Sándor Színháznak. Azóta minden évben született egy bábszínházi előadás és egy éve már neve is lett a gyermeknek: Udvarhely Bábműhely! Ünnepeljünk, megidézve a gyermekkacajt, zsibongást melyek csak egy – egy bábelőadáson tudnak megszületni. Fogadják szeretettel Lukács Emőke, az Udvarhely Bábműhely vezetőjének gondolatait e jeles napon:

Bár a jelenlegi világ- és országos egészségügyi helyzet nagyban korlátoz minket, mégis ünnepre hívom a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Bábműhely nézőit. 2020. március 21.-én immár két okunk is van az ünneplésre.

            Egyrészt ma van a bábszínház világnapja. Öröm van bennem, hogy létezik a BÁB, mint kifejezési forma, hogy létezik a SZÍNHÁZ, mint a csodák színtere s, hogy e kettő közös játéka a létezés igazságához kapcsolja bensőnket. Továbbá ragaszkodó szeretettel gondolok a világ valamennyi bábszínészére, bábkészítő mesterére, rendezőjére, írójára, akik tehetségük megmutatkozásának színteréül merték a bábszínpadot választani és hisznek a báb teremtő erejében. Hála van bennem, ha a technikusokra és színpadmunkásokra vagy az irodai személyzetre gondolok, hiszen a csapat majdhogynem láthatatlan tagjaiként jelentős részt vállalnak közös munkánk sikerében. Isten éltessen bennünket!

            Örömre ad okot az is, hogy egy éves az Udvarhely Bábműhely, születésnapunk van! Nagyon kicsi még ez a gyermek, kapaszkodásra nyújtott kezek hiányában nem jut messzire, de reményekben és vágyakban nem szűkölködik. Egy évvel ezelőtt úgy ünnepeltük a március 21.-ét, a bábszínház világnapját, hogy megalakítottuk az Udvarhely Bábműhelyt, a Tomcsa Sándor Színházban zajló bábszínházi törekvések gyűjtőfogalmaként.

 

Azóta az Udvarhely Bábműhely égisze alatt két bábelőadás is napvilágot látott színházunkban egy a tinédzsereket és felnőtteket megcélzó mesefeldolgozás Béka-királykisasszony címmel és egy betlehemes játék Gyermek születék címmel. Van egy harmadik, műsoron lévő előadásunk is, mely egy korábbi évadban készült, a kesztyűbáb technikával dolgozó Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai címet viselő vásári játékunk. Szóval e három előadást játszottuk a megalakulásunk óta eltelt egy évben. Jártunk kis falvakban és nagy városokban, játszottunk színházi fesztiválokon. A Nagyváradon megszervezésre kerülő Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljáról, a IV. Fux Feszt-ről két díjjal tértünk haza.

 

Úgy terveztük, hogy idén, első születésnapunkon bejelentjük a székelyudvarhelyi bábszínházi találkozó hírét, mely április 23-24-25 között került volna megrendezésre. A rendezvény programjában a magyarországi és erdélyi bábszínházi előadások, gyerekkoncertek, bábkészítő foglalkozás mellett egy esti tematikus beszélgetés is helyet kapott volna, ahol felületet teremtettünk volna a bábszínházról alkotott véleményeink, elvárásaink találkozásának. Nem titkolt célunk ugyanis, hogy felkeltsük városunk érdeklődését a bábszínház iránt és számottevő̋ lépésekre ösztönözzük vezetőinket egy jövőbeli bábszínházi kezdeményezésünk megerősítésében, a tagozat létrehozásában.

Ez most sajnos elmarad. Az okokat nem kell magyarázni. De nem marad el örökre, csupán arrébb tolódik és a 2020/2021-es évadban minden bizonnyal megvalósul.

Türelmesen várva a szükségállapot végét kívánok békességes napokat, éljen a bábszínház, éljen az Udvarhely Bábműhely!

Lukács Emőke