Bábszínházi világnap - Rapid randitól a flashmobig - világnapi bábos programok

Bábszínházi világnap – Rapid randitól a flashmobig – világnapi bábos programok

Több mint húsz településen mintegy negyven résztvevő bábszínház, független társulat, oktatási intézmény, csoport, szakmai szervezet ünnepli március 21-én a bábszínházi világnapot. Lesznek programok városi főtereken és könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön.

 Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínházak világnapja is. 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon, a határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be. A világnapi ünnep kezdeményezője és koordinátora a Budapest Bábszínház.

 Az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra, így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé válhat. Határon innen és túl több mint húsz településről több mint negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott, akik maguk találják ki és alakítják saját városukhoz a programokat. A Bábszínházi Világnap fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, a budapesti események, amelyek védnöke Tarlós István főpolgármester, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapi rendezvényei közé tartoznak.

Budapest több pontján lehet majd találkozni a Budapest Bábszínház művészeivel. A főváros több gyógyfürdőjében láthatnak vízi etűdöket a vendégek, bábturisták érkeznek a MÁV-val, bábok bukkanhatnak fel a BKV tömegközlekedési eszközein, könyvesboltokban, klasszikus muzsikára elevenednek meg az Operában, a Budapest Bábszínház előcsarnokában pedig délután és este várják kézműves programokkal az érdeklődőket, akik közül a bátrak egy bábos rapid randin is részt vehetnek. A Mikropódium ezúttal a Vörösmarty téren nyílik meg, ebédidőben pedig érdemes lesz a Jókai tér környékén lenni, ahol a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színháznál megnyílik a Vitéz László Bábautomata, a Jókai téren a HUPS Crew ad bábkoncertet. A báb is ember! címmel lesz térperformansz a Gutenberg téren, a Trambulin Színház vezetésével. Az eseménysorozatból nem marad ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábrendező szakos osztálya, az Írók Boltja kirakatában lesz ESZME, a Stúdió K színészei a Weöres-évhez kapcsolódva báb-operát mutatnak be, de a Bethlen Téri Színházat és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumot se hagyják ki a nap folyamán a báb rajongói és a műfaj csodáival még csak ismerkedők.

Az összes vidéki kőbábszínház részt vesz a programban. Ízelítőül néhány esemény: Békéscsabán Pocakmesével várják a szülőket és a gyerekeket, Debrecenben villamoson, a városházán és plázában, Szombathelyen vasúti váróteremben, Kecskeméten pedig a piaccsarnokban fognak bábozni. Miskolcon vetélkedőt rendeznek, Pécsen bábos flashmob lesz a Széchenyi téren, Győrben pedig Báb on Air címmel egy egész utcában mutatják be a műfaj izgalmait. A független alkotók sem maradnak ki a rendezvénysorozatból: Szegeden vásári bábjáték lesz a Dugonics téren, Kaposváron a Bábszíntérben, Hottón pedig a faluházban előadással és kézműves foglalkozással várják a közönséget.

A határon túli magyar bábosok is bekapcsolódtak a bábszínházi világnapi eseményekbe: Szatmárnémetiben fordított előadásra kerül sor, a temesváriak ezen a napon a szórványban játszanak, Marosvásárhelyen bemutatót tartanak és flashmobot szerveznek, Kolozsváron pedig a Váróterem Projekt színészei és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar hallgatói is különleges eseményekkel készülnek.

KOLOZSVÁR

Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet

16:00 Ecsetgyár (Henri Barbusse utca 59–61.)

To bee or not to bee

Bemutató

Váróterem Projekt

A programok helyszíne a Váróterem (Brassai Sámuel u. 5.)

március 20.

11:00 Borsópróba

március 21.

11:00 paraFabulák

március 22.

11:00 Szökevény szeplők

Az előadások után rajzfoglalkozásra kerül sor.

 MAROSVÁSÁRHELY

Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház

13:00 Színház tér

Bábos villámcsődület

március 23.

11:00 Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház (Nyomda utca 4.)

Csipike

Bábelőadás – bemutató

SZATMÁRNÉMETI

 Északi Színház Harag György Társulata, Brighella Bábtagozat

14:00 Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Pszichológia és Neveléstudományok Kar, Tanító- és Óvóképző szak, Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozat

Fordított előadás

 TEMESVÁR

Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A Hétfejű Tündér útra kel

március 20. 9:30 Végvár, 13:00 Lugos
március 21. 9:30 Újszentes, 13:00 Detta
március 22. 11:00 Újmosnica

Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet

To bee or not to bee

 To bee or not to bee, most ez itt a kérdés. A méhek kicsik, csíkosak és legtöbbször menekülünk előlük, mert szúrnak. Kb. ennyi. Meg mézet gyűjtenek nekünk.

Valóban nekünk?

S, ha már megpróbálunk méhecskéül gondolkodni, akkor miért is akarnak minket megszúrni? No, meg milyen lehet az arcuk? Hogyan kevernek egy koktélt maguknak? Miként érkeznek szerdán munkába? Hogy edzenek, udvarolnak, mi a hobbyjuk? Hogyan érzik magukat, amikor megjelennek közelükben azok a hatalmas, kétlábon járó csuklyás sárgák?

Ha jönnek, akkor egy biztos: az  egy „tragedy”, és akkor szólnia kell a Bee Gees-nek!

A mesteri első évvel egy fél évig méhecskéül gondolkodtunk, így született ez az előadás. Ha pedig vége a játéknak, akkor ne feledjünk el felelős emberként gondolkodni: a méheket valós kipusztulási veszély fenyegeti. És ez már nem játék.

 

A kolozsvári „Babeș-Bolyai” Tudományegyetem Színház és Televízió Kara Magyar Intézetének színész osztályai évek óta tanulnak bábszínészetet, bábkészítést. Az alapképzésen választható tárgy visszaköszön a mesteri képzés ideje alatt is. Remek alkalom adódik tehát visszatérni a bábozáshoz. A bábjáték és a bábkészítés szervesen egészíti ki a többi tantárgyat, a gyerekközönséggel való találkozás pedig kimozdítja hallgatóinkat a konfort zónából, különleges helyzeteket, lehetőségeket és tapasztalatokat kínálva.

 

A most bemutatott előadás három okból is más a többi bábvizsgánál:

 

1.       A To bee or not to bee bábjai egy kiváló bábkészítő-tervező, Lukász Liane  alkotásai. Az eddigi bábvizsgák bábjait a hallgatók tervezték és vitelezték ki irányítótanárukkal közösen. Aneli önzetlen és meghálálhatatlan segítsége nélkül ez az előadás soha nem jöhetett volna létre.

2.       Ez az első bábos közreműködés Kolozsvár egyik legfontosabb, az Ecsetgyár nevű Multikulturális Központjával.

3.       Ez az osztály már a második bábos produkcióval jelentkezik. Az ezt megelőző, harmadéves  vizsgaelőadásukat, a P, mint plasztik címűt (melynek „házi bemutatója” 2012-ben épp a Bábszínház Világnapján volt az eszéki Dionyz fesztiválon) együttműködő partnerünk, kolozsvári a Puck Bábszínház a bemutatót követően az évad végéig műsorán  tartotta.

 

 

TO BEE OR NOT TO BEE

Bábjáték szöveg-  és korhatár nélkül

 

Szereplők:

Baricz Xénia, Ferencz Nándor, László Réka, Molnár Rudolf, Rácz Endre, Udvari Tímea, Vass Zsuzsanna

I éves mesteri hallgatók

Bábok tervezője és kivitelezője, valamint az előadás látványtervének kialakításában nélkülözhetetlen munkatársunk:

Lukász Liane

Rendező, irányító tanár:

Palocsay Kisó Kata

Technikai munkatárs:

Almási Attila