Bábszínházi konferencia Nagyváradon

Bábszínházi konferencia Nagyváradon

Nagyvárad volt az első helyszíne a Tradíció és innováció – 70 év báb konferenciasorozatnak, amelyet az erdélyi és budapesti kőbábszínházak jubileuma alkalmából szervez a Szigligeti Színház, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Budapest Bábszínház.

Az október 1-én tartott konferencián hat előadó beszélt az erdélyi művészi bábjátszás történetéről, illetve jelenkori kihívásairól. A konferenciát Kocsis Tünde kolozsvári színházpedagógus előadása nyitotta, aki a kolozsvári bábszínház egykori két tagjának Balló Zsuzsának és Balló Zoltánnak a hagyatékáról, valamint a pantomim-előadások emlékezetéről beszélt. Ezt követően, dr. Novák Ildikó, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója emlékezett meg Haller József tervezőről, majd drd. Biró Árpád Levente, a nagyváradi Szigligeti színház irodalmi titkára beszélt a nagyváradi Állami Bábszínház rendszerváltás előtti tizennégy évéről. A konferencia második szekciójában Fekete Anetta bábszínháztörténész, múzeológus Kovács Ildikó minimalista színházi esztétikájáról, dr. Palocsay Kisó Kata a kolozsvári bábszínházi oktatásról, Bandura Emese pedig a szatmárnémeti állandó bábtársulat alakulásáról beszélt.

A konferencia délutánján Végvári Viktória, a Budapest Bábszínház színházpedagógusa tartott ismertető műhelyfoglalkozást a bábszínházi nevelés lehetőségeiről.

A konferenciasorozat október 8-án a Budapest Bábszínházban, október 18-án pedig a Bajor Gizi Színészmúzeumban folytatódik.