Bábszínház világnapja a Tomcsa Sándor Színházban

Bábszínház világnapja a Tomcsa Sándor Színházban

Március 17-én a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház sajtótájékoztatón ismertette, miként ünnepli a bábszínház világnapját. Lukács Emőke, az Udvarhely Bábműhely vezetője, valamint Dálnoky Réka, a színház művészeti vezetője elmondták, hogy a rendezvény tavalyi sikerén fellelkesülve úgy döntöttek, idén kétnaposra növi ki magát az esemény.

Így március 20–21-én, vasárnap és hétfőn színes, változatos programokat ajánlanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A rendezvény vasárnap 11 órakor bábkiállítás-megnyitóval veszi kezdetét, melyen a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész hallgatóinak vizsgaetűdje lesz látható. A kiállítás mindkét nap az utolsó előadás kezdetéig nyitott és ingyenesen látogatható bárki számára, melyen több tevékenységbe is bekapcsolódhatnak a legkisebbek: lesz mese- és zenesarok, árnykuckó, bábkészítés, de az elmúlt nyolc év alatt előadott összes bábelőadás figuráit is kiállítják. Vasárnap 12 órától babaszínházi előadást láthatnak az érdeklődők Cseppinkóka kalimbaba szenzációs anyakalandja címmel, a Csíki Játékszín előadásában, Blénessy Enikő rendezésében, amelyet hétfőn 16 órától is megismételnek. Ugyancsak vasárnap, délután 5 órától az Udvarhely Bábműhely lép színpadra Az öreg király hagyatéka című családi előadással, amelyet Szabó Attila magyarországi író és rendező vitt színpadra. Szeretettel ajánlják 5 éves kortól 99 éves korig bárkinek. A vasárnapi program a marosvásárhelyi bábszínész egyetemi hallgatók Novák Ildikó által rendezett Ké(s)z dolgok című vizsgamunkájával ér véget 18 órától, amelyet kifejezetten felnőttek számára adnak elő. Ezzel az előadással azt kívánja hangsúlyozni a szervezőcsapat, hogy a bábszínház egy műfaj, amely nem korosztályhoz kötött.

Március 21. a Down-szindróma világnapja, amelyről külön is meg szeretnének emlékezni a szervezők, ezért hétfőn 17 órakor a Down-szindrómás gyerekek és felnőttek számára, valamint más fogyatékkal élők és családjaik számára adja elő az Udvarhely Bábműhely az Öreg király hagyatéká-t. Erre az alkalomra a város két alapítványától is meghívtak érintett csoportokat. A kétnapos rendezvény, amelynek a színház épületének több tere ad otthont, az Evilági együttes Mozsikácska című gyerekkoncertjével ér véget 18 órai kezdettel.

Tekintettel arra, hogy Udvarhelyszéken nagy igény van a bábelőadásokra, Lukács Emőke reményét fejezte ki, hogy az Udvarhely Bábműhely apparátusa a közeljövőben növekedni fog, és egyre szélesebb társadalmi réteggel ismertethetik és szerettethetik meg a bábszínházat.