Bábos bemutató a bábszínházi világnapon Szatmáron

Bábos bemutató a bábszínházi világnapon Szatmáron

A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata szerdán, március 21-én, a bábszínházi világnapon 11 órai kezdettel mutatta be újabb előadását Hapci király birodalma címmel. A bábelőadás történetét Lázár Ervin Hapci király meséje és a Csillagszemű juhász című népmese alapján Nagy Regina írta, aki egyben az előadás dramaturgja és rendezője is volt.

„A próbafolyamat során saját határainkat feszegetve, a bábszínház színes eszköztárából bátrabban válogatva dolgoztunk, figyelve arra, hogy egy humoros, a gyermeki figyelmet lekötő előadást hozzunk létre. Először volt alkalmam együtt dolgozni Nagy Kovács Gézával, aki a bábokkal és a díszlettel a magyarországi bábszínházi vonulatba engedett betekintést, nekünk pedig ehhez kellett alkalmazkodnunk a színpadra állítás során” – mondja Nagy Regina.

Hapci király birodalma
Fotó: Harag György Társulat

Nagy Kovács Géza nem először dolgozik együtt a Brighella Bábtagozattal. Ő tervezte az A bőgős fia meg az ördögök című előadás bábjait és díszleteit, valamint Szabó Magda: Bárány Boldizsár című előadás látványkivitelezője volt.

Volt ahol volt, egyszer volt ugyan, de volt: egy király, aki nagyon sokat tüsszentett. S ha már tüsszentett, elvárta, hogy az összes alattvalója, az egész királyi udvar, sőt, az egész birodalom egyszerre kívánja „Adj Isten egészség…” Nem! Nem, ez így nem igaz! Mert ez a mese nem itt kezdődik, hanem még jóval ennek előtte! No még egyszer!
Volt ahol volt, egyszer volt ugyan, de volt: három királytalan bolond.  Három bolond király nélkül. Tán egy király bolond nélkül. A király, aki félt a náthától. Na, ez így volt. Mert bizony annyira félt tőle, hogy mindenkit börtönbe vetett, aki csak egyet is tüsszentett. De a nátha nem nézi, ki király, ki koldus, egy szép téli reggelen a mi királyunkat is utolérte, és ha már utolérte, hát jó sokáig nem is hagyta.  Zengett az egész birodalomban a HAPCI és az ADJ ISTEN EGÉSZSÉGÉRE. Még dalt is írtak ezzel a szöveggel, mindenki üvöltözött és harsogott, hogy a királyból a náthát valahogy kirekesszék. Mindenki, kivéve egy juhászlegényt. Makacs királyunk, még makacsabb náthával, no de ennél sokkal makacsabb juhászlegénnyel állt szemben,  ment bizony a versengés életre-halálra a náthás király és az eszes juhászlegény között. Volt ott három próbatétel, királylánynak egész keze, fél ország, és tengernyi zsebkendő. A mese vége pedig mi lehet más: természetes győzött… a nátha! Hapci! Hogy miért? Hapci! Majd kiderül, Hapci király birodalmában!

Szereplők: Bandura Tibor, Nagy Anikó és Nagy Tamás, zenei munkatárs Fehér Róbert, ügyelő és súgó Liegner Zsolt.

Az előadás négy év fölötti gyermekek számára ajánlott.