Bábok Múzeuma - Bábkiállítás a a kolozsvári Bánffy-palotában

Bábok Múzeuma – Bábkiállítás a a kolozsvári Bánffy-palotában

Július 8-26. között Epaminonda Tiotiu báb- és díszlettervező munkáiból Bábok Múzeuma címmel nyílik kiállítás a kolozsvári Bánffy-palotában (Muzeul de Artă).

Az érdeklődők a Bánffy-palota kiállító termében bábokat és díszletelemeket láthatnak, amelyek a bábszínház román és magyar tagozata számára készültek (többek közt a Vasilache și Mărioara, Téli mese/ Poveste de iarnă, Jancsi és Juliska, Hol a világ közepe, Tengerszem tündére, A rút kiskacsa előadásokhoz).

Epaminonda Tiotiu alkotásait több erdélyi báb- és kőszínházban is megtalálhatjuk. Ugyanakkor, munkássága szorosan kapcsolódik a Puck Bábszínházhoz, hiszen az utóbbi évtizedekben, 1988 és 2015 között számos színpadi munkáját csodálhatta a kolozsvári közönség.

„Mondhatni a bábok atyja, amelyek 27 éven át varázsolták el a kolozsvári nézőket. Bábjaival megragadta és átadta a legkülönbözőbb érzelmeket. A legfiatalabb közönség felfedezhette az ártatlanságot, a jóságot, a ravaszságot, vagy akár a kapzsiságot az elvarázsolt világok szereplőiben. Az Epaminonda Tiotiu által megálmodott karakterek a történelem különböző szakaszaiból mesélnek történeteket, sajátos figurákkal és kihívásokkal rendelkeznek.” – állítják a szervezők