Az Úrhatnám polgár a Thália Színház színpadán

Az Úrhatnám polgár a Thália Színház színpadán

A Tamási Áron Színház a Sardar Tagirovsky által rendezett Úrhatnám polgár című előadásával lép fel a Thália Színház színpadán a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén. Így 2016. május 21-én 19 órai kezdettel tekintheti meg a budapesti közönség Molière komédiáját a sepsiszentgyörgyi társulat értelmezésében.

Az Úrhatnám polgár udvari komédiaként született XIV. Lajos kérésére, és egy tipikus barokk mű, amely a színészek és a közönség közötti párbeszédre helyezi a hangsúlyt. Ez minden korban lehetőséget teremtett a kommunikációra, vagyis az élő színház létrejöttére. Sardar Tagirovsky szerint Molière komédiája képes úgy szórakoztatni, hogy nem adja fel a legfőbb értékrendet, ami nem más, mint az életbe vetett hit. A szerző által bemutatott közeg és a kortárs társadalmi viszonyok között rendkívül sok a hasonlóság: a káosz, az elvárások és az ösztönök, az etikett és az alázat közti feszültség, a magány problémaköre. Molière egy szertartás hiányáról beszél, ami napjainkra kifejezetten érvényes, hiszen a popularizmus és a bulvár elfedi az értékeket, megnehezíti a valós kapcsolatok megvalósulását.

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje évről évre lehetőséget teremt a budapesti közönségnek, hogy láthassa a határon túli magyar színházi társulatok egy-egy reprezentatív előadását. 2012-ben A velencei kalmárral, míg 2013-ban szintén egy Molière-vígjátékkal, A fösvénnyel lépett fel a társulat a Thália Színházban. Mindkét produkciót Bocsárdi László rendezte.

A május 21-én játszott Úrhatnám polgár című előadásunkra az alábbi linken tudnak jegyeket foglalni: http://thalia.jegy.hu/auditwiev.php?eid=329684&aid=5917&vid=63