Az Osonó Színházműhely hathetes európai turnéra indul

Az Osonó Színházműhely hathetes európai turnéra indul

Zsámbéki és monacói fellépéssel indul az Osonó hathetes európai turnéja

Augusztus 20. és szeptember 30. között, a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely egy 8 országot érintő európai turnén vesz részt a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadással. Elsőként a Zsámbéki Nyári Színház meghívásának tesz eleget a társulat, majd augusztus 24. és 28. között a monacói Amatőr Színházi Világfesztiválon kerül bemutatásra az előadás.

Zsámbékra már többször hívták meg az Osonó előadásait az előző években. A mostani, 30. ünnepi évad alkalmával – amelyet a nemrég elhunyt igazgató, Mátyás Irén emlékének szenteltek a szervezők – megtiszteltetés, hogy felléphet a társulat a Színházi Bázison.

A Nemzetközi Amatőr Színházi Egyesület által négyévente megszervezett Amatőr Színházi Világfesztivál-t 1952-ben hozták létre, és 1957 óta Monaco hercegének patronátusát élvezi. 2013. augusztus 19. és 28. között kerül sor a fesztivál 15. kiadására, amelyre az Osonó Színházműhely Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, több mint 200 alkalommal játszott előadását is beválogatták.

A fesztivál 1957-ben tizenkét csapatot látott vendégül. 1970-ben már húsz résztvevő csapat volt jelen, majd 1997-ben a rendezvény elérte a tetőpontját, és azóta a legnagyobb amatőr színházi fesztiválként tartják számon, hiszen mind az 5 kontinensről összesen 24 társulatot hívnak meg a szervezők. A fesztivál keretén belül a Nemzetközi Amatőr Színházi Egyesület megtartja a Világkongresszusát is. A fesztiválon összesen 48 előadás, 8 kollokvium és 2 műhelyfoglalkozás lesz. Az Osonó a Monacói Théâtre des Variétés-ben fog fellépni augusztus 25-én és 26-án este, olyan országok társulatai mellett, mint Dél-Afrikai Köztársaság, Németország, Ausztria, Banglades, Belgium, Kína, Dánia, Spanyolország, Észtország, Amerikai Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Izrael, Olaszország, Japán, Litvánia, Marokkó, Cseh Köztársaság, Anglia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia és Svédország.

A turné folytatásaként, franciaországi, németországi, magyarországi, szlovéniai, olaszországi, horvátországi és szerbiai helyszíneken mutatja be a társulat az előadást.