Az Országos Színházi Fesztiválon  a Tompa Miklós Társulat

Az Országos Színházi Fesztiválon a Tompa Miklós Társulat

A hazai legrangosabb színházi seregszemlén, a 2015. október 23 – november 1. között Bukarestben zajló Országos Színházi Fesztiválon (FNT) a Tompa Miklós Társulat művészei két előadással vesznek részt.

Az Albu István rendezésében színre vitt Dosztojevszkij-Richard Crane: KARAMAZOVOK című dráma  október 23-án 18.00 és 21.00 órától tekinthető meg a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház Pictura termében.

 „Ha Isten nincs, akkor mindent szabad, és az ember maga szab magának törvényt.” – vallja Dosztojevszkij, és írásaiban folyton fel-feltör ez a gondolat. Bölcseleti-etikai mondanivaló köré csoportosul utolsó nagy regényének, az életműve szintézisének tekinthető Karamazov testvéreknek a cselekménye is. Hősei – a lázadó Iván, a féktelen Dmitrij és az istenfélő Aljosa – az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói. Sorsuk mégis tragédiába – apagyilkosságba – torkoll, mely együtt jár az isten világának elutasításával, a hatalom elleni lázadással, szenvedélyek és szenvedések játékával. Richard Crane nem egyszerűen színpadi adaptációt készített Dosztojevszkij remekművéből, hanem kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is.

Szereposztás: Bokor Barna, Galló Ernő, László Csaba és Tollas Gábor. Díszlettervező: Tenkei Tibor, jelmeztervező: Bocskai Gyopár.

Bartis Attila NYUGALOM című darabja, melynek rendezője Radu Afrim, október 25-én és 26-án 19.00 órától szerepel a fesztivál műsorán.

Az előadás – cenzúra nélkül kezelve a regény nyelvezetét – a marosvásárhelyi származású szerző által teremtett világ szereplőit vonultatja fel. Az irodalmilag igen értékes realista szöveg tipikusan afrimi hangulatban a misztikumnak, az efemer létezés groteszkségének, az emberi kapcsolatok törékenységének ad helyet. Az előadásnak nem célja a tabudöntögetés; érzelmileg kívánja megérinteni nézőjét: érzelmeket, erotikát, humort, zenét, szövevényes cselekményt, valamint anya-fiú, nő-férfi kapcsolatokat mutat be a szétesés, a szexualitás viszonylatában. Az érzelmileg felforgató előadás a nézői értelmezést, gondolkodást provokálja.

Szereplők: Bányai Kelemen Barna, B.Fülöp Erzsébet, Kiss Bora, Berekméri Katalin, Nagy Dorottya, Biluska Annamária, Bartha László Zsolt, Galló Ernő, Ruszuly Ervin, Varga Balázs, Huszár Gábor, Kölcze Kata, Nagy Péter. Díszlet: Adrian Damian, jelmez: Márton Erika, rendezőasszisztens: Berekméri Katalin, ügyelő: Szakács László

Az előadás 18 éven felüli nézőknek ajánlott!

Az előadások román és angol nyelvű feliratozással követhetők.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu társulata Yasmina Reza: Az öldöklés istene című darabja nyomán színre vitt DINTE PENTRU DINTE / FOGAT FOGÉRT című vígjátékkal október 23-án 18.00 és 21.00 órától szerepel az Országos Színházi Fesztiválon az Odeon színház Majestic Termében.

Jegyek és további információk: http://mystage.ro/spectacole/karamazovii-32

A fesztiválok élmezőnyébe beválogatott sikerprodukciókat a marosvásárhelyi közönség is megtekintheti. A KARAMAZOVOK 2015. október 29-én, és november 16-án, a NYUGALOM november 4-én és 5-én a Kisteremben szerepel a Tompa Miklós Társulat műsorán, míg a DINTE PENTRU DINTE / FOGAT FOGÉRT november 28-án látható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.