Az Iráni konferencia is részt vesz az Országos Színházi Találkozón

Az Iráni konferencia is részt vesz az Országos Színházi Találkozón

Örömmel fogadták a hírt, hogy a Tamási Áron Színház társulatának Bocsárdi László által rendezett Iráni konferencia című előadását is beválogatták a magyarországi színházi szakma egyik legrangosabb eseményének számító Országos Színházi Találkozó (OSZT) programjába. 65 társulat 107 előadása közül került ki a fesztivál 14 előadása, amelyek mellett a Színházi Kritikusok Céhe által jelölt további két független előadást is láthat a közönség. Az idén Kaposváron szervezett eseményre június 10–16. között kerül sor.

Az Országos Színházi Találkozó története 1982-ig nyúlik vissza, az akkor első alkalommal megszervezett eseménnyel a Színházművészeti Szövetség szerette volna felidézni az ötvenes években megtartott vidéki színházak fesztiválját. A találkozót 1990-ig Budapesten rendezték meg, és 1986-ig csak vidéki színházak előadásai szerepeltek a programjában. 1990–2000 között a rendezvény különböző helyszíneken került megszervezésre, majd Pécsett talált állandó otthonra, ahol 2001–2021 között Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) néven működött. 2023-tól ismét vándorfesztivállá vált, tavaly Debrecenben tartották, idén Kaposváron lesz.

Az idei találkozóra a magyarországi és határon túli, állandó játszóhellyel rendelkező kőszínházi társulatok jelentkezhettek olyan előadásokkal, amelyek bemutatójának dátuma legkésőbb 2023. december 31-én volt. Végül 65 társulat 107 előadása közül válogatták ki azokat a darabokat, amelyek „a legmagasabb művészi értéket és innovatív megközelítéseket képviselik”. A határon túli színházak közül a sepsiszentgyörgyi mellett a kolozsvári és marosvásárhelyi színház egy-egy produkciója került még be a fesztivál programjába. Az idei OSZT válogatói Bán Teodóra a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója, Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója, Németh Ákos drámaíró, műfordító, rendező és Zalán Tibor költő, író, drámaíró, dramaturg voltak.

„A rendezvény célja a színházi sokszínűség megünneplése, a szakmai kapcsolatok erősítése, amely – nem utolsó sorban – felejthetetlen élményt nyújt a közönség részére is. Az Országos Színházi Találkozó 2024-es eseménye új korszakot nyit a színházi világban. A szervezők különös figyelmet fordítanak arra, hogy ne csupán egy rendezvény legyen, hanem egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér” – hirdetik a házigazda intézmény honlapján.